Mazda MX-5

Marcel Dekker wint na emotionele slotfase de titel

16:41 31-10-2021

De spanning was het gehele jaar al aanwezig in deze competitieve merkencup. Maar deze beslissende wedstrijd in de Hankook Supercar Madness Finaleraces bracht de nodige emoties naar boven. Zoals altijd brengen de laatste twee bochten, de Ramshoek en de Geert Timmerbocht, in de laatste ronde de beslissing. Koploper Marcel Dekker komt daar in de verdrukking na contact met de andere titelkandidaat András Király en spint. Király komt al eerste over de eindstreep maar wordt achteraf bestraft vanwege zijn duwpartij jegens Dekker. Een race die nog lang zal worden herinnerd.

De spanning is om te snijden voor de laatste en beslissende Mazda MX-5 Cup race op TT Circuit Assen. Gisteren won András Kiraly de eerste wedstrijd en verkleinde daarmee zijn achterstand op kampioenschapsleider Marcel Dekker, die als vierde over de finish kwam, tot drie punten. Als Király de afsluitende wedstrijd wint en Dekker wordt tweede, is de stand gelijk. Király heeft dan echter meer gewonnen wedstrijden en is daardoor de nieuwe kampioen. Als Király als tweede eindigt en Dekker als nummer drie dan is Dekker kampioen, Király mag dan echter niet de snelste raceronde rijden waardoor hij één extra punt verdient. Dan pakt Király de titel. Niels Langeveld start de tweede wedstrijd vanaf de poleposition met Dominique Kraan naast hem. Op de tweede rij beginnen Filip Wojtowicz en Marcel Dekker de race. András Király mag pas vanaf een zevende plaats de race aanvangen.

“Ik heb het gisteren laten zitten”, vertelde Marcel Dekker op de vroege zondagochtend eerlijk. “De auto ging gewoon niet harder, hoe ik ook mijn best deed. Ik reken vanmiddag een beetje op Niels Langeveld, die kan kostbare punten wegsnoepen bij Király, waardoor mijn kansen weer stijgen.”

Niels Langeveld komt wat minder snel weg dan Dominique Kraan maar gaat toch als eerste de Haarbocht in. Het gaat allemaal goed door de eerste bocht. Wie helemaal een wereldstart heeft is Marcel Dekker, die gelijk van de vierde naar de tweede plaatst doorstoomt. Het gaat fout in de Ramshoek tussen John Hoogland en Wilfred Herder die met elkaar in contact komen. Ook Kees Kreijne is in de Ramshoek van de baan geschoten, hij raakt hard de bandenstapels en brengt zijn Mazda met veel schade de pits in.

Filip Wojtowicz heeft Dominique Kraan verstoten van de derde plaats. András Király heeft twee plaatsen goedgemaakt en ligt achter Kraan op de vijfde plaats. Eddie van Dam moet zijn wagen met technische malheur de pits  in rijden. Er ontstaat een kopgroep van vijf wagens. Marcel Dekker is goed bezig voor het behalen van de titel en pakt de kop voor Filip Wojtowicz en de teruggezakte Niels Langeveld. Király pakt de vierde plaats af van Kraan maar moet naar de tweede plaats toe om kampioen te worden. Een lastige ronde voor Wojtowicz, die terugzakt naar de vijfde plaats in deze strijdende groep. András Király schuift naar de derde plaats achter Langeveld en Dekker.

Niels Langeveld valt nagenoeg stil, stuurt netjes uit de groep weg en rijdt de pits in. Marcel Dekker leidt voor Király, Dominique Kraan en Wojtowicz. Király pakt kortstondig de kop maar Dekker pareert dit en meldt zich weer bovenaan. Király heeft een slechte ronde en zakt naar de derde plaats terug. Kraan neemt de tweede plaats over en komt voor even zelfs aan de leiding. Dekker is gedreven, vecht voor zijn titel en gaat weer naar de kop.   

Dankzij een slipstream is de situatie een ronde later weer compleet veranderd. Király weer naar de kop voor Dekker, Kraan en Wojtowicz. Daarachter strijden Sam van Norel en Toine Kreijne om de vijfde positie. Sam Jongejan rijdt daarachter en kan aanhaken bij zijn twee voorgangers.

Het is weer stuivertje wisselen met nog vijf minuten te gaan. De beslissing valt echt in de slotfase. Dekker heeft de kop weer overgenomen voor Király, Kraan en Wojtowicz. De groep blijft heel dicht bij elkaar. De spanning neemt toe. De auto’s hangen als aan een touwtje aan elkaar. Király pakt de kop voor zijn grote concurrent Dekker en wil het kampioenschap behalen met een overwinning.

De laatste ronde gaat in. Dekker rijdt nog op kop voor Király. Gaat de Geert Timmer weer de scherprechter worden? In de Ramshoek valt de beslissing. Marcel Dekker spint na een tikje van Király, gaat naast de baan en dit incident wordt later door de wedstrijdleiding bekeken. Ook András Király en Dominique Kraan komen daar met elkaar in contact.

Maar het is, tot grote teleurstelling van de familie Dekker die in het mediacentrum naar buiten kijkt, Király die als eerste over de finish komt, gevolgd door Kraan en Wojtowicz. Dekker weet nog als vierde over de finish te komen voor een wederom strak rijdende debutant Sam Jongejan die in de slotfase nog twee plaatsen heeft goedgemaakt. Sam van Norel eindigt als zesde voor Toine Kreijne, Melvin van Dam, Wilfred Herder en John Hoogland.

Na afloop wordt het toch weer anders. De wedstrijdleiding besluit Király een straf van vier plaatsen te geven vanwege het veroorzaken van een aanrijding. Weg blijdschap bij Király, weg kampioenschap.

Vreugde in het Dekker kamp die na de straf toch nog derde wordt en daarmee het kampioenschap binnenhaalt.

Beste junior coureur van dit seizoen Dominique Kraan wint uiteindelijk de wedstrijd voor Wojtowicz en Dekker.

Debutant Sam Jongejan stijgt naar de vierde plaats. De ongelukkige Király wordt als vijfde geklasseerd.