Mazda MX-5

“Ik ga volgend seizoen meedoen in de top van de cup”

10:53 12-11-2021

Een dag na de Hankook Finaleraces op TT Circuit Assen kwam het volgende bericht binnen: “Graag zou ik willen melden dat wij zojuist de kampioensauto hebben overgenomen van Marcel Dekker. Wellicht leuk om hier een klein leuk stukje redactioneel aan te wagen. Het is de bedoeling dat ik volgend jaar mee ga doen in de top van de Mazda MX-5 cup”, aldus de mailschrijver Lars van ’t Veer. Het is beslist niet gemakkelijk om gelijk je eerste seizoen voorin mee te draaien in deze competitieve merkencup. Nieuwsgierig geworden naar zijn hoge ambitieus zochten wij contact op met deze enthousiaste rijder.

“Een droom komt uit”, waren zijn eerste woorden. “Ik ben heel enthousiast geworden van het cupracen, deurkruk aan deurkruk, strijden om elke meter. Ik heb er zo’n enorme zin in en ben zo blij dat het eindelijk gelukt is.” Aan het woord is de 34-jarige Lars van ’t Veer uit Driel, die wij kennen van zijn races in de Europese Alfa Challenge. “Ik ging in mijn kinderjaren vaak met mijn vader naar het Circuit van Zandvoort. Ik vond het fantastisch wat ik daar allemaal zag en daar heb ik dus het racevirus opgelopen. Ik was helemaal gek van autosport, maar thuis hadden wij niet de middelen om bijvoorbeeld te gaan karten. Toen ik 18 werd heb ik mijn eerste auto gekocht. Een Alfa 75 waar ik al mijn verdiende centjes aan spendeerde. Ik wilde ook gaan racen met deze auto en in 2007 haalde ik mijn racelicentie. De jaren daarop kwam ik uit in de Alfa klasse van de DNRT. Het ging eigenlijk wel heel goed en na verloop van tijd heb ik mijn auto kunnen verkopen voor een snellere exemplaar.

Ik voelde dat ik dat kleine beetje extra nog miste en heb in 2015 een cursus gedaan onder leiding van Tom Coronel. De volgende twee jaren lag mijn focus compleet bij de Europese Alfa Challenge. We reden met een heel dik veld Alfa’s op aansprekende circuits door Europa. Een bevriende sponsor daagde mij uit. “Als jij kampioen wordt dan schrijf ik je in voor de Porsche talenten jacht in Duitsland”.

Ik behaalde tot tweemaal toe het kampioenschap en mocht daarna meedoen met de Porsche talentenjacht op Hockenheim, samen met Larry ten Voorde. In de ochtend was ik het snelste en Larry in de middag. We weten allemaal hoe daarna de racecarrière van Larry succesvol is verlopen.

Vanaf die periode geef ik overal les waar ik gevraagd word. Race- en driftcursussen, circuit dagen, trackdays. Ik wil mijn enthousiasme graag overbrengen op andere mensen.

De Mazda MX-5 Cup is de leukste klasse die er op dit moment is. Veel publiciteit rond de wedstrijden en de rijders zijn aan elkaar gewaagd. Veel oudgedienden, maar ook veel jonge talenten maken de overstap naar deze cup.

Ik heb de deal met Marcel Dekker na zijn laatste wedstrijd op Assen rondgemaakt. Marcel heeft me heel goed geholpen en voor allerlei tips kan ik altijd bij hem terecht. Ik ga niet rijden voor Team Dekker, ik ga dit zelfstandig oppakken met mijn eigen mensen. Ik heb een schuur bij mij thuis waar ik kan gaan sleutelen. Ik ben een ongelofelijke perfectionist, alles moet tot in de puntjes kloppen als ik een auto opbouw. De aangeschafte Mazda wordt vanaf nul weer helemaal opgebouwd en weer strak getrokken en gespoten. Ook wordt hij wagen aangepast aan mijn wensen. Begin volgend jaar ga ik testen om zo optimaal mogelijk aan de start te komen”, aldus een opgetogen Lars, die eigenlijk niet kan wachten om weer een heel seizoen te racen. De concurrentie is gewaarschuwd.