Kwalificatie

Daan de Graaff pakt eerste poleposition van het seizoen

15:32 13-04-2024

Daan de Graaff heeft in de eerste kwalificatie van het seizoen de eerste plaats voor zich opgeëist in de BetCity Mazda MX-5 Cup. Het succes van de familie De Graaff werd helemaal compleet omdat zijn broer Timo op slechts 0,04 seconden de tweede positie voor zich opeiste. Leon van Verseveld zette de derde tijd op de klokken, op de voet gevolgd door Marcel Dekker en András Kiraly. Met een onderling verschil van slechts 0,099 seconden tussen de eerste vier rijders beloven het op Circuit Zandvoort weer drie spannende races te worden.  

De BetCity Mazda MX-5 Cup belooft net als afgelopen seizoenen weer spannende races op te gaan leveren. De eerste kwalificatie van het seizoen kan daarvoor al een mooie indicatie zijn. Sam Jongejan, de kampioen van 2023, is gepromoveerd naar een hogere merkencup en dus wordt het interessant om te zien wie zich als nieuwe titelkandidaten aandienen.

In zowel de eerste als tweede vrije training was Jordy van der Eijk bovenaan de tijdlijsten te vinden. In vrije training één prijkte de naam van Daan de Graaff op twee en zijn broer Timo op drie. In de tweede vrije training meldde Leon van Verseveld zich op twee en Mazda-routinier Marcel Dekker op drie.

Op een zonovergoten Circuit Zandvoort draaien de Mazda’s de pitstraat uit voor hun eerste kwalificatie van het seizoen die de startopstelling voor race drie van het weekend bepaalt. Voor de eerste race, die al op zaterdagmiddag wordt verreden, wordt voor de startopstelling de top tien uit de kwalificatie omgedraaid, terwijl de startvolgorde van race twee de uitslag van race één is.

Na een opwarmronde zijn het Timo en Daan de Graaff die de kop nemen, gevolgd door Wouter Jansen en Van der Eijk. Lang duurt dit echter niet aangezien vervolgens Van Verseveld en Dekker op één en twee te vinden zijn.

De broers De Graaff helpen elkaar en gaan bumper aan bumper over de baan om achter Van Verseveld plek twee en drie weer in te nemen.

Delano De Ketele, in de vrije training ook al goed voor in het veld te vinden, schuift door naar plek vijf. Van der Eijk, een klasse apart in de vrije training, komt nog niet verder dan plek zes, terwijl de in de Cup teruggekeerde Kiraly plek zeven bezet. Aan kop doen de broers De Graaff weer goede zaken en komen in de volgorde van Daan op één en Timo op twee weer aan kop, om meteen daarna de pits in te draaien.

Van Verseveld is daarmee derde en Dekker vierde.

Kiraly verbetert zich tot plek vijf, met De Ketele op zes, terwijl Van der Eijk nog altijd niet verder komt dan plek zeven.

Met nog vijf minuten te gaan heeft de volledige top zes zich in de pits gemeld. Het lijkt erop dat het beste van de banden er af is want dit zestal maakt ook geen aanstalten meer om naar buiten te gaan. Van der Eijk doet nog wel verwoede pogingen om van zijn zevende plaats af te komen, maar enig resultaat lijkt dit niet te hebben.

Daarmee eindigt de eerste kwalificatie van het seizoen met een snelste tijd voor Daan de Graaff, voor zijn broer Timo de Graaff. Op drie Van Verseveld en op vier Dekker, terwijl Kiraly de top vijf completeert. De Ketele eindigt daarmee op zes, terwijl Van der Eijk blijft steken op zeven. Matej Sikhart, Wouter Jansen en Filip Wojtowicz maken de top tien compleet.

Met slechts 0,099 seconden verschil tussen de eerste vier rijders belooft het een mooie eerste race te worden in de Mazda MX5 Cup.