Race 2

En dat is twee voor Timo de Graaff

13:44 14-04-2024

Tot aan de laatste ronde maakte een vijftal rijders nog aanspraak op de overwinning. De groep was zo aan het knokken dat Timo de Graaff kon uitlopen en deze tweede Mazda wedstrijd met meer dan een halve seconde voorsprong wist te winnen. Andras Király is weer helemaal terug van eigenlijk niet weggeweest en pakte de tweede positie, vlak voor een aandringende Marcel Dekker. Jordy van der Eijk leidde een flink aantal ronden, maar viel in de slotfase terug naar een vierde plaats. Het was weer smullen geblazen. Vanmiddag volgt de derde en afsluitende wedstrijd.

De startopstelling van de eerste wedstrijd wordt bepaald door de uitslag van de eerste race van gisteren. Het werd weer een echte Mazda MX-5 Cup-race met nauwelijks onderlinge verschillen. Timo de Graaff won de eerste race uiteindelijk met slechts 0.03 seconde voorsprong op Marcel Dekker. Beide coureurs starten de tweede wedstrijd van het weekend vanaf de eerste rij. Daan de Graaff, die gisteren derde werd start met Leon van Verseveld een rij daarachter. Alle ingrediënten voor alweer een spannende wedstrijd zijn aanwezig.

We spraken vooraf met Marcel Dekker: “We gaan in de tweede race gewoon door waar we in de eerste mee zijn gestart. Ik moest vanaf plek zeven komen. Dat vind ik eigenlijk altijd het leukste, met de reversed grid, want dan kan ik lekker inhalen in de eerste paar ronden. Die waren nu ook alweer sterk. Ik kon mooi door het veld naar voren komen en lag al in de derde ronde op kop. En ik heb een mooi gevecht gehad met Jordi van der Eijk, maar hij verziekte het een beetje voor zichzelf door aan het einde even te overmoedig te worden. Daar kon ik van profiteren. Bijna kon ik Timo nog pakken voor de eerste plek, maar ik kwam een paar duizendste van een seconde tekort. Maar ik heb wel weer het goede gevoel terug in de auto. We zitten er weer goed bij en kunnen meedoen voor de overwinning en dat is het leukste natuurlijk. Straks vanaf de tweede startplaats van start. Het is nu een beetje kijken qua banden hoe we dat gaan doen. Want we hebben maar één setje voor het weekend, dus we moeten dat een beetje managen. We gaan ons best weer doen en er weer een mooie strijd van maken. Want dat doen we altijd in de Mazda MX-5 Cup. Superspannend gisteren weer. De  mooiste race van het weekend hoorden we alweer en daar doen we het voor.”

Leon Iserbyt maakte de overstap uit de Supercar Challenge en moet nog wennen aan het Cup racen. “Ik moet sowieso sneller worden en ook meer warmte in de banden krijgen, daar had ik problemen mee. Ja, de overstap van voorwiel aangedreven auto' naar achterwiel aangedreven auto's is voor mij een beetje moeilijk. Ik moet nog zeker aan de auto wennen, maar we gaan het gewoon zien.”

Ook Delano De Ketele heeft zin in de wedstrijden van vandaag. “Het was gisteren een hele mooie close wedstrijd. Ik hoop toch vandaag iets meer naar voren te kunnen rijden dan gisteren. Door de penalty die ik had gekregen ben ik twee plaatsen teruggezet. Ik start de tweede race vanaf een tiende plaats en ga kijken waar we naartoe kunnen rijden. Een goede start hebben en dan in een groep komen. Ik ben klaar voor een inhaalrace.”

De opwarmronde begint uitermate slecht voor Leon van Verseveld, die met koude banden van de baan raakt voor de Gerlachbocht en aan de binnenkant de vangrail raakt. De takelwagen moet er aan te pas komen om de Mazda met een gebroken wiel weg te halen. De vierde startplek blijft daardoor leeg.

Marcel Dekker warmt zijn banden extreem op voor de start en komt het beste weg met Timo de Graaff op zijn achterbumper. Zij aan zij gaan de twee kemphanen richting de Tarzanbocht waar Timo de Graaff de leiding overneemt.

Zijn broer Daan heeft het moeilijk en moet András Király laten gaan voor de derde plaats. Király is weer helemaal terug en verdringt Marcel Dekker een positie naar achteren.

Jordy van der Eijk passeert allereerst Daan de Graaff en een ronde later moet ook Marcel Dekker eraan geloven. Wouter Jansen rijdt een sterke wedstrijd en weet op plaats zes Lars van ’t Veer en Delano De Ketele voor te blijven. De voorsprong van Timo de Graaff slinkt op de nieuwe nummer twee Jordy van der Eijk, die András Király heeft terugverwezen, mar dit een ronde later weer hersteld.

Als aan een touwtje rijden de eerste vier richting de Tarzanbocht, met als nieuwe koploper Király, gevolgd door Jordy van der Eijk en de teruggevallen Timo de Graaff. Marcel Dekker daarachter moet iets lossen. Het is stuivertje wisselen aan de kop.

Jordy van der Eijk heeft de kop overgenomen maar Király en ook Timo de Graaff volgt erg close. Ook Marcel Dekker en Daan de Graaff weten weer aan te sluiten. Király herneemt de kop en een flinke kopgroep van vijf Mazda’s gaat uitmaken wie deze spannende race gaat winnen. De laatste ronde loopt. Ook Wouter Jansen probeert bij deze kopgroep te komen.

Timo de Graaff is uiteindelijk net als gisteren de gevierde man. De BetCity-rijder weet een kleine voorsprong op te bouwen en wint de race voor een knokkende groep daarachter, waar András Király de tweede plaats weet te behouden, voor de terugvechtende Marcel Dekker en Jordy van der Eijk. Daan de Graaff komt als vijfde over de finish voor Wouter Jansen en Delano De Ketele. Lars van ’t Veer, Maikel Schilders en Filip Wojtowicz maken de top 10 compleet.