Mazda MX-5

Mike Rokven “Dit is de uitdaging waar ik op zoek naar ben"

15:38 16-05-2024

Echt pas op het allerlaatste moment kwam de deal rond om in de BetCity Mazda MX-5 Cup uit te komen, waardoor de 39 jarige Mike Rokven zijn debuut kon maken tijdens de Voorjaarsraces op Circuit Zandvoort. Echt een nieuwkomer voelt de inwoner van Oisterwijk zich echter niet. Na  meer dan vier jaar racen bij de DNRT en dit seizoen wedstrijden in de PTC cup van de ACNN, vond hij dat wel eens tijd om wat nieuwe dingetje uit te proberen en dat werd gelijk zijn vuurdoop in deze competitieve cup.

“Ik ben 4 ½  jaar geleden begonnen in de Mercedes 230 SLK  Race Cup van de DNRT en ben daar twee maal kampioen geworden. Ik wil me dit seizoen wat breder oriënteren en wat nieuwe dingen uitproberen. De deal met het team Need for Ring kwam, mede door hulp van mijn teamgenoot Lars van ’t Veer, pas de afgelopen dagen rond en ik was me ervan bewust dat ik vol aan de bak moest gaan en veel zaken moet leren.

Ik heb op vrijdag, zonder enige ervaring, voor het eerst een half uurtje getest en dat ging helemaal niet zo slecht. Ik reed op wat oudere banden gelijk redelijke tijden. Met mijn engineer die mij begeleide, heb ik alle data bekeken en gezien waar ik me nog kon verbeteren. Ik heb nog een te behouden rijstijl in deze auto, want het is allemaal nog enorm wennen. Vooral de zitpositie is voor mij anders en het sturen voelt anders aan bij het uitkomen van de bochten, het is echt wel tricky om er echt hard mee te gaan. Maar verder is de Mazda leuk om in te rijden en het eigenlijk is deze cup de uitdaging waar ik naar het zoeken ben”.

Na afloop van de drie wedstrijden spraken wij de rijder, die in het dagelijkse leven met zijn bedrijf deskundige is wat betreft auto elektronica en chip-tuning. “Ik heb ervan genoten, het niveau voor dit Nationale Kampioenschap is een stapje hoger dan dat ik gewend ben en het allemaal wat professioneler. In de eerste wedstrijd was ik toch best een beetje verrast, ondanks dat ik in de achterhoede startte, dat ik de groep voor mij kon bijhouden. Eigenlijk het gehele weekend heb ik de aansluiting kunnen houden.  

Het was voor het eerst dat ik op slicks reed en kwam gewoon wat ervaring te kort om temperatuur in de banden te krijgen. Vooral tijdens de tweede wedstrijd van vanochtend was het koud, en had ik een matige start. Ik kreeg maar geen leven in mijn banden. Ook heb ik in de afsluitende race wat schade gereden. Ik miste de apex in de Kumho-bocht en kwam in de grindbak terecht waarbij ik al stuiterend de bandenstapels toucheerde”.

“Ik zie dit jaar echt als een tussenjaar en wil mij focussen op een volledig seizoen volgend jaar. Nu komen alle races in een flink tempo achter elkaar. Als ik het rond krijg wil ik graag tijdens Jack’s Racing Day op TT Circuit Assen weer van de partij zijn”, eindigt de enthousiaste rijder ons gesprek.

De volgende twee wedstrijden worden betwist op het uitdagende circuit van Spa-Francorchamps tijdens de Spa Euro Races op 1 en 2 juni. Na twee vrije trainingen en een kwalificatie volgen de races op zondag met om 09:45 uur de eerste wedstrijd van 35 minuten, gevolgd door de afsluitende wedstrijd rond 15:35 uur in de middag. Alle raceverslagen van de BetCity Mazda-MX-5 Cup worden dit seizoen uitzenden in het programma AUTOSPORT/NL, wat iedere zondagmiddag zijn vaste plek heeft bij RTL7.