Mazda MX-5

Dominique Kraan wint adembenemende eerste Trophy race

15:20 02-10-2022

Dominique Kraan herhaalt zijn huzarenstukje van de eerste race tijdens de Voorjaarsraces op Circuit Zandvoort. Na een adembenemende race en laatste ronde verslaat Kraan met 0.101 seconde Niels Langeveld, die bij het ingaan van de laatste ronde nog koploper was. Ook Marcel Dekker en Sam Jongejan waren de smaakmakers van deze fantastische wedstrijd. Zij eindigden als derde en vierde. De groep daarachter streed om elke meter, Jordy van der Eijk besliste dit gevecht en reed naar een vijfde plaats. Het was weer smullen geblazen in deze eerste Mazda MX-5 Cup race. Dat belooft voor de tweede race later vanmiddag weer veel goeds.

Lars van ’t Veer mag voor het eerst vanaf poleposition vertrekken. Na een tiende kwalificatie tijd mag de CFX Gaming Race Team rijder door het omdraaien van de eerste tien vanaf de beste startplaats vertrekken. Reden voor hem om op zaterdagavond alvast wat foto’s te maken van dit voor hem unieke moment. “We hebben hier al lange tijd naar toe geleefd”, vertelt de toch wat gespannen rijder vlak voor de eerste Mazda MX-5 race. “Het is weliswaar een pole door de reversed grid, maar voor ons team  is dit echt een overwinning. Ik weet dat met al die snelle mannen achter mij ik deze eerste plek niet kan houden. Ik ga voor een top tien notering. Het is nogal een drukke racemaand met drie evenementen, dus heel houden is mijn motto,  schade kunnen we ons niet permitteren.”

Sam van Norel, die zich gisteren op een negende positie kwalificeerde, gaat naast Van ’t Veer ook van de eerste rij vertrekken. “Ik heb het eerste weekend van dit jaar ook op Zandvoort gereden. Maar door andere prioriteiten is dit pas mijn tweede evenement dit seizoen. Ik raak het racevirus toch niet kwijt, het kriebelt toch weer een beetje, dus ik heb mij weer ingeschreven. Of ik in Spa en Assen ga rijden, weet ik nog niet. Alles hangt een beetje af van de resultaten van vandaag. Ik ben helemaal niet zenuwachtig dat ik vooraan mag starten, vorig jaar heb ik dat ook al een paar keer meegemaakt.”

Lars van ’t Veer heeft een prima start en behoudt de kop, maar daarna gaat het door foutjes toch enigszins mis. Na de eerste ronde is de rijder teruggezakt naar een tiende positie. Marcel Dekker is ontketend en pakt in de Hans Ernstbocht al de leiding. Ook Sam Jongejan heeft een wereldstart en verwijst Toine Kreijne naar een derde plaats. Jordy van der Eijk weet zich te handhaven in de top vier, terwijl Sam van Norel is teruggezakt naar een vijfde positie.

Marcel Dekker breidt zijn voorsprong uit op Jongejan, terwijl Jordy van der Eijk een plaats goed ten koste van Toine Kreijne. Daarachter strijdt een groep van vier rijders om elke meter asfalt. Niels Langeveld heeft zich van de tiende plaats al opgewerkt naar een vijfde plaats. Met Dominique Kraan, Pim van Riet en Filip Wojtowicz daarachter.

Aan de kop komt Sam Jongejan steeds dichter bij Marcel Dekker en passeert de kampioenschapsleider zelfs bij het uitremmen voor de Tarzanbocht. Niels Langeveld komt met rasse schreden dichterbij en pakt de derde plaats, met Dominique Kraan in zijn kielzog. Jordy van der Eijk kan zijn fraaie derde positie niet houden en verliest twee plaatsen.

Het duel om de kop is adembenemend. Zij aan zij strijden Jongejan en Dekker om de leiding. Marcel Dekker passeert de tiener buitenom in de Tarzanbocht en herpakt de kop. Niels Langeveld profiteert van het gevecht voor hem en sluit aan bij Jongejan. Het tweetal vooraan wordt een drietal, de verschillen zijn minimaal. Drie auto’s naast elkaar op weg naar de Tarzan wordt in het voordeel beslist door Niels Langeveld, gevolgd door Jongejan en Dekker. Op gepaste afstand gaat Dominique Kraan naar de vierde plaats en verwijst Toine Kreijne één plaats terug.

Het drietal vooraan wordt een kwartet omdat Dominique Kraan ook aansluit. Het groepje knokt om de posities en laat weer eens zien waar deze klasse zo bekend om is. Sam Jongejan pakt de eerste plaats over van Niels Langeveld, maar na elke bocht wordt de volgorde weer door elkaar geschud. Na een kortstondige eerste plaats van Kraan pakt Langeveld de koppositie weer over met Jongejan, Dekker en Kraan daar vlak achter. Langeveld en Dekker raken elkaar even en deze actie wordt door de wedstrijdleiding verder bekeken, maar er volgt geen straf.

De spanning loopt weer op naar een hoogtepunt. De cameramensen en fotografen melden zich bij de finishlijn. Kraan pakt Dekker voor de derde plaats, maar ook daarachter wordt er flink gestreden door Jordy van der Eijk, Toine Kreijne en Filip Wojtowicz.

Dominique Kraan pakt de tweede plaats af van Jongejan. Gaat de rijder zijn fotofinish van eerder dit jaar op Zandvoort herhalen? Als aan een touwtje racen de vier auto’s op weg naar de finish. Je moet er bij zijn geweest om het te geloven. Net als de eerste wedstrijd van de voorjaarsraces komt Dominique Kraan veel sneller uit de Arie Luyendijk kombocht en herhaalt op een soortgelijke manier zijn winst van een half jaar geleden.

Kraan wint met 0.101 seconde voorsprong op Niels Langeveld de wedstrijd. Daarachter verslaat Dekker Jongejan met een verschil van 0.089 seconde.

Jordy van der Eijk eindigt als vijfde voor Toine Kreijne en Filip Wojtowicz. Pim van Riet finisht als achtste voor de beide eerste rij starters Lars van ’t Veer en Sam van Norel.