Mazda MX-5

Komend weekend spannende races op Circuit Zandvoort

13:15 26-09-2022

Het is nog maar een kleine maand geleden dat CM.com Circuit Zandvoort het oranje gekleurde decor was van de fantastisch verlopen Grand Prix van Nederland. Na Zandvoort, Spa-Francorchamps, Circuit Zolder en TT Circuit Assen komen de Mazda’s weer terug op het Grand Prix circuit voor de wedstrijden om de traditionele Trophy of the Dunes.

Wie treedt in de voetsporen van Max Verstappen en mag zich in de twee wedstrijden op de bovenste trede gaan melden op het podium? Als er iets is waar je op kunt rekenen, dan is het wel dat de races van de Casio Edifice Mazda MX-5 Cup weer spektakel gaan opleveren. Tot op de finish is niet te voorspellen wie de races op Zandvoort gaan winnen.

Na zijn dubbelslag op TT Circuit Assen heeft routinier Marcel Dekker zijn voorsprong in het algemeen klassement op de ook al zo ervaren Niels Langeveld verder uitgebouwd. De kampioen van vorig seizoen heeft met zijn 144 punten een voorsprong van 39 punten op de kersverse TCR Italië kampioen Langeveld, die vanwege zijn deelname in Italië noodgedwongen twee races van de Mazda’s op Spa-Francorchamps moest missen.

De tiener Sam Jongejan heeft zich na een aantal mooie podiumplaatsen opgewerkt naar een derde positie in de titelstrijd, met maar tien punten achterstand op de Tachyon Motorsport/Kolenaar coureur.

Het is wachten op de eerste overwinning voor de 17-jarige rijder uit Zoetermeer, die wel koploper is in de strijd om de Junior Cup voor rijders tot en met 24 jaar en daarin een voorsprong van 24 punten heeft opgebouwd op Jordy van der Eijk.

De strijd om de vierde plaats in de algemene rangschikking blijft spannend. Toine Kreijne is de best geklasseerde rijder van de achtervolgende groep en heeft met 80 punten slechts vier punten voorsprong op Filip Wojtowicz, die op zijn beurt maar één punt voor Dominique Kraan staat.

Kraan wist na een sensationele finish op Circuit Zandvoort de eerste race begin april met slechts 18-duizendste van een seconde op zijn naam te schrijven en voelt zich altijd prima thuis op het duinencircuit.

Naast om de overall titel en de Junior Cup wordt er door de oudere jongeren van boven de 40 jaar gestreden om de Gold Cup. Achter Jordy van der Eijk staat oudgediende Pim van Riet achtste in de algemene stand, maar is wel de trotse koploper in de Gold Cup met 20 punten voorsprong op Team Mazda Kreijne coureur Wilfred Herder. De Slowaak Simon Sikhart staat negende in de titelstrijd, maar wordt nipt gevolgd door Lars van ’t Veer, die na wat tegenslagen aan het begin van het seizoen met een prima opmars bezig is.

Tijdens de Trophy of the Dunes op Circuit Zandvoort zal de nummer 4 auto van Team Kreijne bemand gaan worden door Richard Todd. Voor Richard zal het zijn debuut gaan worden in de cup.

Aanstaande vrijdag staan er drie testsessies op het programma. Op zaterdag 1 oktober staat de eerste vrije training van een half uur om 10:45 uur op het programma, gevolgd door een tweede vrije training van dezelfde tijdsduur om 13:40 uur. De voor de beide startopstellingen beslissende kwalificatie vangt om 17:15 uur aan en duurt 20 minuten. Op zondag worden de beide wedstrijden gereden. De eerste race, waarin de eerste tien startposities worden omgedraaid, begint om 11:45 uur en duurt 30 minuten. De tweede wedstrijd in de volgorde waarin ook gekwalificeerd is start rond 16:10 uur en duurt ook een half uur.

Zorg dat je erbij bent aankomend weekend. Van de Super Dikke GT kanonnen in de Supercar Challenge tot aan de spannende merkencups van Nederland en België, waarbij iedereen strijd met gelijk materiaal in de Ford Fiësta Sprint Cup, de BMW M2 Cup en de Mazda MX-5 Cup. Ook de liefhebbers van de historische autosport komen aan hun trekken met races in Historische Monoposto’s.

Tickets koop je direct online of op het circuit aan de kassa. Voor beide dagen zijn andere tickets vereist. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang tot het evenement. Parkeerkaarten kunnen op de speciale website van de Trophy of the Dunes worden gekocht.

Meer info: www.trophyofthedunes.nl

Uitgebreide videoverslagen van alle races in de Casio Edifice Mazda MX-5 Cup worden door RTL7 op zaterdag en zondag uitgezonden in het TV-programma Autosport NL.