Mazda MX-5

Langeveld laat zich niet verrassen in race twee

18:28 02-10-2022

Niels Langeveld laat zich vandaag niet voor de tweede maal verrassen en wint de tweede race van de Mazda MX-5 Cup. De verschillen waren echter weer minimaal. Met het resultaat van vandaag loopt hij maar iets in op kampioenschapsleider Marcel Dekker, die op slechts 0.229 seconde als tweede eindigde. De winnaar van vanochtend Dominique Kraan pakt de laatste podiumplaats.

Na de fantastische eerste wedstrijd zijn de verwachtingen hooggespannen. Dominique Kraan deed het gewoon weer, in de laatste bocht van de laatste ronde versloeg de jonge rijder in de eerste race de routinier Niels Langeveld met 0.101 seconde voorsprong. Vanmiddag de tweede race, waarin de volgorde van de kwalificatie van gisteren de startopstelling oplevert. Niels Langeveld mag vanaf de beste startplaats vertrekken met naast hem uitgerekend Dominique Kraan die hem vanochtend nog wist te verslaan. Op de tweede rij staan de twee ervaren rijders met Pim van Riet op de derde startplaats en Marcel Dekker daar weer naast. Onderschat ook Sam Jongejan niet, die gedurende de strijd altijd veel plaatsen weet goed te maken. De jongeman uit Zoetermeer vertrekt vanaf de zevende startplaats.

Niels Langeveld is goed weg na het doven van de startlichten. Dominique Kraan krijgt gelijk in de Tarzanbocht  Pim van Riet naast zich die de tweede plaats overneemt. De ervaren rijder maakt echter een klein foutje, gaat in de Tarzanbocht iets te wijd en moet gelijk Kraan en Marcel Dekker voor zich dulden. Toine Kreijne is in de Tarzanbocht de grindbak ingegaan.

Hij zat op de bumper van Van Riet en raakte hem bij het insturen van de Tarzanbocht. Van Riet kan verder, maar Kreijne verliest veel plaatsen en meldt zich in de pits.

Sam Jongejan heeft twee plaatsen goed gemaakt en ligt op een vijfde plaats voor Filip Wojtowicz en Jordy van der Eijk. Zijn jacht op Pim van Riet is geopend.

Marcel Dekker haalt Dominique Kraan in voor de tweede plaats en ligt op aanvallende koers om koploper Niels Langeveld te verschalken. Er ontstaat weer een fraai groepje van vier Mazda’s, waarbij de verschillen te verwaarlozen zijn. Sam Jongejan wil teveel en moet één plaats inleveren aan Wojtowicz maar verliest ook tijd op de vijf auto’s voor hem. Dekker weet heel kort de koppositie in te nemen, maar Langeveld pareert gelijk en herstelt de volgorde.

Pim van Riet verbetert zich naar de derde plaatsen ten koste van Kraan. Het is stuivertje wisselen in de kopgroep, waarbij Langeveld en Dekker elkaar aflossen voor de koppositie.  

De eerste zeven Mazda’s schuiven toch weer naar elkaar toe. Pim van Riet en Kraan raken elkaar een paar keer, maar het is reglementair en er wordt geen actie ondernomen, ook al verliest Van Riet twee plaatsen. Ook Jongejan en Van Riet raken elkaar. Dit wordt door de wedstrijdleiding bekeken maar wordt gezien als een race incident. Pim van Riet meldt zich in de pits. Wojtowicz profiteert van de onderlinge gevechten en stijgt naar de vierde plaats.

Ook Jordy van der Eijk pakt een plaats waarbij hij Jongejan terug verwijst naar de zesde positie.

In de slotfase verliest Jongejan snelheid en moet Lars van ’t Veer voor zich dulden. De slotfase nadert, de verschillen tussen vooral de eerste vier auto’s blijft klein. Gaan we weer zo’n spannende ontknoping krijgen? De laatste ronde loopt. Het lijkt erop dat Niels Langeveld zich niet voor de tweede keer laat verrassen. Zijn voorsprong op Marcel Dekker wordt iets groter en ook Dominique Kraan heeft te veel achterstand, ook al probeert hij nog van alles.

Uiteindelijk weer een close finish waarbij Niels Langeveld aan het langste eind trekt en de laatste wedstrijd van de Trophy of the Dunes op zijn naam schrijft met een voorsprong van 0.229 seconde op Marcel Dekker en 0.343 seconde op Kraan. Wojtowicz blijft met 0.736 achterstand binnen één seconde. Vijfde wordt Jordy van der Eijk voor Sam Jongejan, Lars van ’t Veer, Sam van Norel en Laszlo van Houwelingen. Wilfred Herder maakt de top tien compleet.