Mazda MX-5

Niet de gebruikelijke spanning in kwalificatie op Zandvoort

18:26 01-10-2022

Er gebeurde maar weinig in deze kwalificatie van de Mazda’s. De eerste vier bleven met nog zeven minuten te gaan in de pits staan en vonden het allemaal goed zo. Alleen Toine Kreijne weet nog één plaats goed te maken. Niels Langeveld en Dominique Kraan mogen morgen de tweede wedstrijd vanaf de eerste startrij aanvangen. De voorste rij voor de eerste wedstrijd morgenochtend wordt ingenomen door Lars van ’t Veer en tweede man Sam van Norel.

Er waren twijfels of Pim van Riet zaterdag wel aan de start zou verschijnen. “Zo af en toe heb ik enorme last van jicht. Ik neem zaterdagochtend nog even een pilletje en hoop dat de klachten dan wat minder zijn.” Grote verbazing tijdens de twee vrije trainingen van de Mazda MX-5 Cup in het media centrum. Als beste rijder verschijnt de naam van Van Riet helemaal bovenaan de rangschikking. De prangende vraag aan Pim was daarom “Wat zat er in dat pilletje?” Teambaas Johan Kraan mengt zich lachend in het gesprek. “We hebben zijn stoel helemaal volgesmeerd met sambal, hij gaat nu als de brandweer.”

Na een spinnetje van Toine Kreijne in Bocht Tien is het voor elke rijder duidelijk dat de Hankook banden goed moeten worden opgewarmd voor de 20 minuten durende kwalificatie op deze zaterdag namiddag. De wedstrijdleiding is streng op tracklimits en de eerste waarvan zijn tijd wordt ingenomen is Dominique Kraan. Ook debutant Richard Todd wordt een plek teruggezet op de startgrid vanwege het overschrijden van de witte lijn uitgang pitstraat.

Het zijn in de beginfase de ervaren rijders die bovenaan de lijst staan. Niels Langeveld is het snelste voor zijn grote concurrent voor de titel Marcel Dekker. Pim van Riet gaat gewoon verder waar hij tijdens de twee vrije trainingen mee is geëindigd. Hij pakt de derde plaats achter de twee titelkandidaten en verdringt daarmee Dominique Kraan naar de vierde plaats.

Eén ronde later verdringen Dominique Kraan en Pim van Riet Marcel Dekker naar de vierde plaats. Filip Wojtowicz en Sam Jongejan blijven hangen op de vijfde en zesde plaats. Langeveld, Kraan, Van Riet en Dekker komen de pits in en wachten met nog zeven minuten te gaan de ontwikkelingen af. Toine Kreijne pakt de zesde tijd ten koste van Sam Jongejan. Het is een beetje een status quo, niemand wil te vroeg zijn kruid verschieten.

Er gebeurt verder heel weinig. De eerste vier blijven in de pits staan en niemand weet nog een positie goed te maken. Niels Langeveld blijft de snelste voor Dominique Kraan, Pim van Riet en Marcel Dekker. Filip Wojtowicz wordt vijfde voor Toine Kreijne en Sam Jongejan. De achtste positie gaat naar Jordy van der Eijk, terwijl Sam van Norel naar de negende plaats rijdt gevolgd door Lars van ’t Veer, die morgen de eerste wedstrijd door de reversed grid van de eerste tien vanaf de poleposition mag starten met Norel naast hem.