Mazda MX-5

Dekker wint adembenemende race, Sam Jongejan fraai tweede

13:51 06-08-2022

De vele toeschouwers werden getrakteerd op weer een fantastische Mazda MX-5 Cup wedstrijd. Zoals van te voren al was aangekondigd bleek de Geert Timmerbocht in de laatste ronde weer de scherprechter. De mensen op de tribune stonden op de banken en klapten en juichten voor het geboden spektakel. In de laatste ronde reden nog vier kanshebbers op de zege naar de eindstreep. Tweede man Niels Langeveld probeerde alles om deze race op zijn naam te schrijven. Na een late uitremactie raakten Langeveld en Dekker elkaar waarbij laatstgenoemde uiteindelijk met meer snelheid de wedstrijd won voor weer een weergaloze Sam Jongejan, die van een twaalfde plaats uiteindelijk fraai tweede werd. Bas Schouten reed naar de laatste podiumplaats. Niels Langeveld werd de dupe van zijn eigen brutale inhaalpoging en viel van het podium. Autosport zoals autosport bedoeld is. Morgen de tweede wedstrijd. Place to be…, de Geert Timmer-tribune.

Debutant Tim Martens start tot zijn eigen verrassing, na de omgekeerde grid van de eerste tien rijders uit de kwalificatie, vanaf de poleposition zijn eerste race in de Mazda MX-5 Cup. Naast de 20-jarige rijder staat zijn teamgenoot Toine Kreijne, die met zijn Team Kreijne het debuut van Martens mogelijk heeft gemaakt. Opvallend was dat een aantal rijders vanochtend tijdens de kwalificatie niet helemaal uit de verf kwam. Mede door de full course yellow werd Sam Jongejan de dupe. “De banden kennen maar een piek van drie ronden waarin je tijd moet worden gezet en je blijft ook afhankelijk van de hulp van een groepje. Ik moest in mijn snelle ronde van het gas door deze yellow en kreeg daarna mijn banden niet meer optimaal. Vanaf de zesde rij moet ik vandaag en morgen van start. Maar ik sta in de eerste race maar één rij achter Niels Langeveld en ik ga gewoon met hem mee voor onze inhaalrace. De snelheid is er,” aldus de optimistische rijder.  

Niels Langeveld was vanochtend het snelste na een afgesproken slipstream met Marcel Dekker. “Maar het kan nog veel sneller”, vertelde Langeveld na de kwalificatie. “Ik reed 9/10 van een seconde onder mijn snelste tijd ooit op Assen, maar voor de Ramshoek bij het inhalen moest ik te veel knijpen en ging ik in de rondte. Maar voor straks wordt het een moeilijke inhaalrace,” vertelde de rijder lachend.

Lars van ’t Veer was teleurgesteld over zijn 14de plaats. ”Ik zit er gewoon niet bij en kon mijn ronde iedere keer niet afmaken. Ik moest alles alleen doen, ik had niemand die mij een ‘tow’ kon geven. In de laatste ronde had ik nog een kans om mij te verbeteren, maar de sessie werd gestopt door een rode vlag. Weg snelle tijd. Maar ik ben niet zo een kwalificatiebeest, meer een racer. Ik moet dus vanmiddag in de race veel plaatsen gaan goedmaken.”

Tim Martens heeft een raketstart en neemt gelijk voorsprong op Toine Kreijne, die Bas Schouten op zijn bumper krijgt. Polesitter Martens staat echter te ver naar voren in zijn vak en wordt door de wedstrijdleiding bestraft met drie seconden. Marcel Dekker verliest na een touché met Simon Sikhart in de Ruskenhoek een aantal plaatsen.

De uitgekookte Schouten steekt  aan de binnenkant van de Ramshoekbocht over de curbes Toine Kreijne voorbij en bereikt bijna een dubbelslag, maar Martens blijft nog net voorop. Niels Langeveld is inmiddels vanaf de tiende plaats naar de tweede plaats doorgestoten. Na een matig begin gaat Marcel Dekker helemaal los. Als een duveltje uit een doosje pakt hij een aantal plaatsen en pakt brutaal de kop voor Langeveld en Martens. Bas Schouten valt terug naar de vijfde plaats. De toeschouwers komen ogen te kort om alle positie wisselingen bij te houden. Niels Langeveld pakt de kop voor Martens. Dekker is teruggezakt naar de derde positie. Er si geen ronde eenzelfde volgorde.

Dominique Kraan en Filip Wojtowicz raken elkaar. Wojtowicz zat aan de buitenkant van Ossenbroeken en kreeg een tikje van Kraan. Ook Jordy van der Eijk was bij deze scrummage betrokken, waardoor Kraan moest uitwijken. Dekker en Schouten hebben elkaar ook geraakt, de race zit een beetje in een ruwe fase. De wedstrijdleiding besluit de gemoederen te bedaren en brengt de safetycar op de baan om  de wagen van Wojtowicz weg te laten slepen.

Na de herstart pakt Niels Langeveld de kop, maar moet gelijk weer het hoofd buigen voor Dekker die de kop pakt, waarbij Bas Schouten ook meeprofiteert en de tweede plaats pakt. Niels Langeveld zakt terug naar de derde positie. Sam Jongejan maakt zijn woorden voor de wedstrijd waar en is inmiddels gestegen naar de vierde plaats waar hij een stevig gevecht heeft met Schouten en Martens. Dekker en Langeveld nemen iets afstand en profiteren van de gevechten achter hen.

Ook Jordy van der Eijk meldt zich in de achtervolgende groep, terwijl Jongejan twee plaatsen verliest.

Bas Schouten heeft inmiddels de afstand naar tweede man Langeveld en koploper Dekker weer helemaal goed gemaakt. Vierde is nu Sam Jongejan die jojoot tussen plaats zes en vier. Jordy van der Eijk zakt terug naar een negende plaats na een uitglijder in de Haarbocht. Er ontstaat een kopgroep van vier wagens. Schouten voert de druk op bij Langeveld die flink moet verdedigen, waardoor Dekker iets afstand neemt. Jongejan heeft de derde plaats gepakt ten koste van Schouten, maar krijgt een waarschuwing voor het negeren van de track limits.

De laatste ronde loopt. Als aan een touwtje rijden de vier Mazda’s naar de eindstreep. Gaat de laatste Geert Timmerbocht weer de beslissing geven? Bij het naderen van de Geert Timmerbocht glijdt Dekker een beetje weg in de Ramshoek, Langeveld komt er met meer snelheid uit en plaatst een schijnbeweging, dreigen naar links om uiteindelijk zij aan zij met Dekker rechts aan de binnenkant zijn inhaalmanoeuvre in te zetten.

Dekker kan geen kant op en komt in het gras, jumpt over de curbes, maar gaat met meer snelheid richting de finish en wint deze hectische wedstrijd. Niels Langeveld is het momentum helemaal kwijt en moet vlak voor de finishvlag zowel Sam Jongejan als Bas Schouten voor zich dulden en mist daardoor het podium. In de laatste bocht gebeurde er zoveel dat de wedstrijdleiding de hele situatie heeft beoordeeld. De uitslag blijft ongewijzigd en er worden verder geen straffen uitgedeeld.