Mazda MX-5

Niels Langeveld snelste met hulp van Marcel Dekker

09:45 06-08-2022

Met behulp van een sleepje van grote concurrent Marcel Dekker rijdt Niels Langeveld naar de snelste tijd in de kwalificatie van de Mazda MX-5 Cup op een zonnig TT Circuit Assen. Een hele fraaie tweede plaats voor junior Jordy van der Eijk. Debutant Tim Martens wordt tiende en mag vanmiddag, door de reversed grid, de eerste wedstrijd vanaf poleposition beginnen.

Drie Mazda MX-5 Cup-debutanten
Tijdens Jack’s Racing Day blijkt weer hoe populair de klasse is. Niet alleen bij de toeschouwers, maar zeker voor de rijders zelf. Dit weekend debuteren drie coureurs in de Casio Edifice Mazda MX-5 Cup.

Sacha Norden start bij team Polyparts, na dit jaar eerder te hebben geracet in de Porsche Sprint Challenge Benelux. “Dit is mijn eerste seizoen in de autosport. Ik ben bij GP Elite begonnen met trackdays en heb daar een goede training gehad. Ik vind de Mazda MX-5 Cup een hele leuke klasse, met een geweldige auto en alle races zijn spannend met gevechten in het hele veld. Ik heb contact gezocht met Patrick van team Polyparts en we hadden direct een goede klik, zodat ik dit weekend mijn debuut kan maken.”

Ook Deejay Riemsma maakt zijn debuut op TT Circuit Assen. “Ik ken Lars van ’t Veer van trackdays en ben hem met mijn bedrijf CFX Games gaan sponsoren. Ik ben dit seizoen bij verschillende races aanwezig geweest en het spreekt mij allemaal zo aan dat ik volgend jaar zelf ook in de Mazda MX-5 Cup ga rijden. Lars vertelde me dat Johan Kraan dit weekend een MX-5 beschikbaar heeft, dus ik heb de kans gegrepen om een race te rijden als voorproefje voor volgend jaar. Heel erg leuk!”

De derde debutant heeft wel al race-ervaring. Tim Martens begon in 2016 als 15-jarige in de DNRT. Team Kreijne kwam daar in contact met Martens, is gecharmeerd van de jonge coureur en heeft dit weekend een MX-5 beschikbaar. Zo staan er dus dit weekend drie Mazda’s in de opvallende Kreijne huisstijl op de baan.

Ondanks zijn jarenlange ervaring in zowel de formulewagenracerij als het rijden in toerwagens en GT’s is Bas Schouten nog maar 27 jaar. Schouten rijdt dit weekend een dubbel programma, met optreden in zowel de Supercar Challenge als de Mazda MX-5 Cup. Gisteren liet hij zijn klasse zien door gelijk naar de poleposition in de Supersport 1 divisie van de Supercar Challenge te rijden. Ook in de eerste twee vrije trainingen van de Mazda MX-5 Cup liet hij zich van voren zien met een vierde en derde plaats. Marcel Dekker was tweemaal het snelste voor de ervaren Pim van Riet en Niels Langeveld. András Király is na alle problemen en tegenslagen dit seizoen niet in Assen aanwezig en dat is bijzonder jammer.

Het is fraai weer op TT Circuit Assen als de coureurs zich even voor negen uur in de ochtend gereed maken voor hun 20 minuten durende kwalificatie. De eerste tien uit deze kwalificatie racen met een omgekeerde grid de eerste wedstrijd die om 12:00 uur vandaag van start gaat. Morgen vertrekken de Mazda’s in tweede race in de volgorde zoals zij zich gekwalificeerd hebben.

Dominique Kraan opent met de snelste tijd gevolgd door Simon Sikhart en Filip Wojtowicz. De rest van de deelnemers is in deze beginfase alleen maar bezig om hun Hankook banden op te warmen. Laszlo van Houwelingen gaat er even af na de Ruskenhoek.

Wie anders dan Marcel Dekker meldt zich aan de kop. Ook Niels Langeveld schiet naar voren. Toine Kreijne, Sam Jongejan en Pim van Riet moeten nog op stoom komen.

Met nog een achttal minuten te gaan wordt de kwalificatie geneutraliseerd door een full course yellow. Een aantal pillonen is voor zichzelf begonnen en ze versperren de weg. Na een korte onderbreking is het snel groen voor de dame en heren op de baan. De eindfase is spannend met tien wagens binnen één seconde. Geholpen door een lange slipstream achter Marcel Dekker pakt de slimme Niels Langeveld de kop met de verrassend snelle Jordy van der Eijk als tweede en Dominique Kraan als derde.

Dekker heeft zijn rondje afgebroken om Langeveld niet langer in zijn kielzog mee te sleuren, hij zakt terug naar een vierde plaats.

Rode vlag in de ultieme slotfase met nog zeven seconden op de klok. John Hoogland is eraf gegaan in de Ramshoek en de kwalificatie wordt niet meer doorgezet.

Niels Langeveld rijdt dus, met hulp van Dekker, de snelste tijd gevolgd door de enorm sterk presterende junior Jordy van der Eijk en derde Dominique Kraan.

Marcel Dekker komt niet verder dan een vierde plaats voor Filip Wojtowicz en Pim van Riet. Simon Sikhart kwalificeert zich als zevende voor Bas Schouten en Toine Kreijne,  die beiden de ideale sectoren niet goed aan elkaar kunnen knopen. Debutant Tim Martens eindigt als tiende en mag de eerste race vandaag van poleposition aanvangen.