Mazda MX-5

Spanning op TT Circuit Assen

07:33 03-08-2022

Het aankomende weekend strijdt de Mazda MX-5 Cup op TT Circuit Assen. Eén keer per jaar trakteert Jack’s de toeschouwers op het grootste gecombineerde auto-, motor- en kartrace-evenement. Iedereen is welkom na het inleveren van de gratis toegangskaarten. Een tip voor de toeschouwers: Ga op de tribune plaatsnemen in de Geert Timmer chicane voor het begin van het rechte stuk. Voor het juiste uitremwerk, deur aan deur krachtmetingen moet je daar zijn om alle fraaie acties te zien in deze cup. Het kampioenschap werd hier vorig seizoen immers in de laatste ronde en in de laatste bocht beslist. Spanning en sensatie gegarandeerd.

De Mazda MX-5 Cup liet in de laatste race op Spa-Francorchamps weer zien waarom deze klasse zo geliefd is. Na veel deurkruk aan deurkruk gevechten met veel inhaalmanoeuvres en een ontknoping in alweer de laatste ronde won de 21-jarige Filip Wojtowicz uit het Belgische Edegem de fraaie race voor de nog jongere Sam Jongejan.

De bijna 17-jarige rijder uit Zoetermeer is met een indrukwekkend eerste seizoen bezig en is helemaal gereed om zijn eerste overwinning te behalen.

Tegenstand op Assen is te verwachten van Dominique Kraan die op het TT Circuit al eerder fraaie prestaties heeft neergezet. Deze drie jonge rijders moeten in de strijd om de titel nog wel de routiniers Marcel Dekker en Niels Langeveld voor laten, waarbij zij Langeveld al wel in het vizier hebben. Daar moet wel even bij gezegd worden dat de Tachyon Motorsport-Kolenaar-rijder het laatste Spa weekend moest overslaan vanwege TCR Italy verplichtingen in Italië.

Wie wederom weer lekker relaxed kan rondlopen in Assen is Marcel Dekker, die met 30 punten voorsprong op Langeveld de te kloppen man is. Maar iedereen kan gewoon nog winnen in deze competitieve cup.  Dat lieten de drie jonkies wel zien op Francorchamps, waar de ervaren Dekker van het podium werd afgereden.

Toine Kreijne is weer helemaal terug van even weggeweest. De Team Mazda Kreijne-rijder staat zesde in de tussenstand, maar heeft slechts één punt achterstand op Dominique Kraan, drie op Filip Wojtowicz en zeven op Sam Jongejan.

Daarachter komt de debutant Jordy van der Eijk steeds dichter in de buurt bij de snelle jongens. De jonge debutant verbetert zich in elke wedstrijd en kan op Assen zeker in de kopgroep verwacht worden.

Op Spa liet routinier Pim van Riet  zien dat hij het racen nog lang niet verleerd is. Hij ging de strijd aan met de rijders vooraan en deed dat met verve. Mocht er een klassement zijn voor rijders met de meeste pech, dan staat András Király daarin ruimschoots bovenaan.

Ook op Spa kreeg hij tegenslag te verwerken en is zeker gebrand op revanche op het TT Circuit. Het kwam er nog niet helemaal uit dit seizoen, maar Lars van ’t Veer liet in de Ardennen zien dat de snelheid er weer helemaal in zit. Veel rijders maken dus kans op de podiumplaatsen. 

Het aankomende weekend kan de volgorde in de strijd om het kampioenschap aanzienlijk veranderen, voordat de klasse op vakantie gaat en pas in het eerste weekend van oktober tijdens de Trophy of the Dunes op Zandvoort de strijd weer gaat aanvangen.

Tijdens de Jack's Racing Day zal Sacha Norden de bolide van Polyparts Rent gaan bemannen. Sacha rijd momenteel in de Porsche Sprint Challenge.

Aanstaande vrijdag staan er twee vrije trainingen op het programma. Op zaterdag 6 augustus moeten de coureurs vroeg uit de veren want om 8:55 uur wordt de kwalificatie al gestart voor de startopstelling van beide races. De eerste race van 30 minuten, met de omgekeerde eerste tien uit de kwalificatie, begint precies om twaalf uur. Op zondag begint de tweede wedstrijd van 30 minuten rond 16:20 uur in de volgorde van de kwalificatietijden.    

Uitgebreide videoverslagen van alle races in de Casio Edifice Mazda MX-5 Cup worden door RTL7 op zaterdag en zondag uitgezonden in het TV-programma Autosport NL.