Mazda MX-5

Het spel is op de wagen. De beslissingen vallen in Assen

10:58 25-10-2022

‘Als’ en ‘hadden’ tellen niet in de autosport. Zodra de kans zich voordoet moet je genadeloos toeslaan. Dat zijn de woorden waarmee Niels Langeveld zijn eigen bericht over het Spa Racing Festival begint. De TCR Italy kampioen kwam in zijn tweestrijd met koploper Marcel Dekker het beste uit de Belgische Ardennen terug. Na een eerdere 33 punten achterstand verkleinde hij het verschil tot 22 punten. Met nog twee wedstrijden te gaan en met nog maximaal 43 punten te winnen wordt de spanning opgebouwd. Eén klein foutje wordt onmiddellijk afgestraft. De titelstrijd ligt nog helemaal open. Krijgen we op TT Circuit Assen tijdens de Supercar Madness Finaleraces weer de gebruikelijke ontknoping in de laatste ronde en in de laatste bocht. We gaan het allemaal dit aankomende weekend meemaken.

Niet alleen de strijd tussen de twee kemphanen vooraan krijgt zijn ontknoping, ook het gevecht om de derde plaats is enorm spannend. De vier junioren Dominique Kraan, Sam Jongejan, Filip Wojtowicz en Jordy van der Eijk maken nog alle kans op de derde plaats, maar strijden onderling ook nog wie zich de beste mag noemen in de Junior Cup.

Na twee ongelukkige wedstrijden op Spa-Francorchamps moet Sam Jongejan in de strijd om de derde plaats algemeen nu Dominique Kraan voor zich dulden. Het verschil tussen de twee jonge rijders is echter maar vijf schamele puntjes.

Daarachter voert Filip Wojtowicz de spanning nog meer op. De Polyparts Rent Mazda coureur heeft zijn achterstand op Jongejan teruggebracht tot twee punten. Op een zesde positie heeft Toine Kreijne met 112 punten en een achterstand van 25 punten op derde man Kraan ook nog een kans.

Zelfs Jordy van der Eijk op een zevende positie met 102 punten maakt nog een theoretische kans, maar dan moeten er wel erg veel gekke dingen gebeuren. Maar het blijft autosport en alles is dus nog mogelijk.

Op een achtste plaats in de tussenstand bevindt zich Lars van ’t Veer met zijn CFX Gaming Race Team Mazda. De rijder uit Arnhem is er opgebrand om voor de derde maal in successie de poleposition te bemachtigen voor de zaterdag wedstrijd. Na Circuit Zandvoort en Spa-Francorchamps zou TT Circuit Assen een welkome aanvulling zijn op zijn verlanglijstje. Pim van Riet, de koploper in de Gold Cup voor rijders boven de veertig jaar is er in Assen niet bij.

Team Mazda Kreijne rijder Wilfred Herder krijgt nu met vier punten achterstand de titel (bijna) in zijn schoot geworpen. Hij moet er alleen nog voor starten en aan de finish komen.

De tweede Mazda van Dekker Racing wordt voor deze twee laatste races bemand door een debutant. Frenk Vollebregt heeft echter al de nodige race ervaring opgedaan in de DNRT Mazda MaX5 Cup, de voorloper van onze huidige Cup.

Een cup waar de rijder in het verleden vaak tegen Marcel Dekker moest strijden en dit seizoen Sam Jongejan tegenkwam, die de titel pakte. Aan zijn Facebookpagina te zien heeft de rijder er echt veel zin in. “Als kleine jongen kijk je naar de TV en zie je al die autoraces en denk je: Wow… ooit wil ik dat ook! Dát gaat nu gebeuren, want ik ga meerijden in de nieuwe Mazda MX-5 Cup!. De droom leek ver weg, maar mede dankzij een flink aantal sponsors is het toch gelukt! Tjonge wat kijken we er naar uit om in het team van Dekker Racing te rijden en goede bekenden Kreijne Racing en Sam en Richard Jongejan op en rond de baan tegen te komen.”

Het raceweekend begint voor de Mazda’s al aankomende vrijdag met twee vrije trainingen van een half uur. Op zaterdag 11:00 volgt de oh zo belangrijke kwalificatie van 20 minuten, die voor beide races verdeeld over zaterdag en zondag de startvolgorde gaat bepalen. De eerste wedstrijd op zaterdag start om 15:50 uur voor een wedstrijd van 30 minuten. Deze startopstelling wordt bepaald door het omdraaien van de eerste tien auto’s van de kwalificatie. De zondag wedstrijd die begint rond 14:05 uur en een zelfde tijdsduur heeft, wordt in de oorspronkelijke volgorde van de kwalificatie gestart.

Tickets
Tickets koop je direct online of op het circuit aan de kassa. Voor beide dagen zijn andere tickets vereist.
Ticketprijzen kinderen: Kinderen 6 t/m 12 jaar: €15. Kinderen t/m 5 jaar: gratis toegang

Meer info:

https://www.finaleraces.nl/assen-2022/supercar-madness-finaleraces

Uitgebreide videoverslagen van alle races worden door RTL7 uitgezonden in het nieuwe TV-programma Autosport NL.