Mazda MX-5

Niels Langeveld pakt in ultieme slotfase de pole

12:15 29-10-2022

Het werd in de laatste minuut toch nog flink spannend voor Niels Langeveld. Zijn snelste tijd werd hem door overschrijden van de tracklimits afgenomen en de Tachyon Motorsport-Kolenaar-rijder moest er toch nog even vol voor gaan zitten om naar de snelste tijd te rijden. Sam Jongejan zat er weer prima bij met een tweede plaats, waarbij hij zijn grote tegenstander in de Junior Cup Dominique Kraan achter zich liet. Titelkandidaat Marcel Dekker reed naar een vierde tijd. Toine Kreijne eindigde als tiende en mag de eerste wedstrijd op zaterdagmiddag vanaf de poleposition vertrekken met naast hem debutant Frenk Vollebregt, die liet zien dat hij ook in deze Mazda-klasse goed voor de dag kan komen.

Een heel ander begin van de dag dan de zonnige dag van gisteren. Wanneer de Mazda’s aan hun kwalificatie gaan beginnen is de mist is opgelost, maar een klein buitje zorgt er voor dat de baan in de ochtenduren vochtig is geworden. Niels Langeveld reed in de vrije trainingen tweemaal naar de beste tijd. “Ik heb er echt zin in. Als de regen doorzet wordt de strijd zelfs fraaier.”

Ook Sam Jongejan met een tweede en derde plaats in de vrije trainingen heeft er zin in. “Het gaat goed vanaf het begin, het vertrouwen is er. Ik heb zin in de regen, dan worden de gaten alleen maar groter. Ik weet dat de druk wordt opgevoerd. Ik zat er het hele jaar dicht tegenaan, maar het wordt nu tijd om te gaan winnen. De derde plaats algemeen is fraai, maar Ik ga voor de titel in de Junior Cup. Daarvoor moet ik dit weekend voor mijn grote concurrent Dominique Kraan blijven. Ik ga er vol voor.”

De regen zet niet door. Twee andere raceseries hebben de baan inmiddels bijna droog gereden. Het is tijd voor slicks.

 

Dominique Kraan pakt na een voorzichtig begin de eerste serieuze tijd onder de twee minuten, gevolgd door Toine Kreijne en Sam Jongejan.

Debutant Frenk Vollebregt werkt zich op naar de tweede positie. Niels Langeveld heeft zich nog niet op de baan gemeld.

Een code rood zorgt voor het stopzetten van de kwalificatie. De tijd staat stil met nog 12:14 uur te gaan. Een flinke crash van Stephan Beyens die in de Ramshoek zijn Mazda verloor en zijwaarts links de bandenstapel in vloog. De rijder is uit de flink beschadigde auto en lijkt in orde, maar de medical car is wel aanwezig voor een check up. De vangrail en de bandenstapel is beschadigd en moet hersteld worden voor de kwalificatie voortgezet kan worden.

Na een onderbreking wordt de ingekorte kwalificatie van 10 minuten hervat. Het is raadzaam om de Hankook banden goed op te warmen op het toch nog verraderlijke asfalt, voordat er wordt aangezet voor snellere tijden. Lars van ’t Veer verbetert zich, maar ook Sam Jongejan rijdt naar een tweede plaats. In de slotfase melden de toppers zich bovenaan. De op stoom geraakt Niels Langeveld rijdt naar de tweede tijd, maar zijn tijd wordt hem afgenomen in verband met de tracklimits en met nog twee ronden te gaan moet hij helemaal opnieuw beginnen.

Sam Jongejan zit goed in zijn vel en pakt de kop, maar ook zijn snelste tijd wordt afgepakt. Daar is toch weer Niels Langeveld die zich vooraan meldt. Dominique Kraan is gezakt achter Jongejan naar een derde plaats, maar weet Marcel Dekker en Jordy van der Eijk achter zich te houden. Als zesde eindigt Laszlo van Houwelingen voor equipe FADY-Fresnals en Lars van ’t Veer. Frenk Vollebregt en Toine Kreijne maken de top tien vol.