Mazda MX-5

Niels Langeveld wint, maar Marcel Dekker is kampioen

16:44 30-10-2022

Na het behalen van het kampioenschap in 2019 en 2021 is Marcel Dekker nu wederom de kampioen van de Casio Edifice Mazda MX-5 Cup. De routinier zat in de laatste ronde voor de laatste bocht naast koploper Niels Langeveld, maar nam niet het onnodige risico om verder door te drukken. Een vierde plaats was immers al genoeg voor de titel en hij lag nu tweede. Dekker liet de overwinning aan Langeveld en kwam als kampioen juichend over de finish. Ook met de vuist uit de cockpit kwam Dominique Kraan als derde over de eindstreep. Hij had zijn grote concurrent voor de derde plaats in de eindstand en de eerste prijs bij de junioren Sam Jongejan in een spannende eindstrijd verslagen.

Zoals altijd in de races van de Mazda MX-5 Cup in de laatste ronde beslist wordt geldt dat ook voor de titelstrijd. Marcel Dekker en Niels Langeveld gaan dat gevecht samen aan en het zal niet verbazen wanneer dit in de laatste ronde en in de laatste bocht op TT Circuit Assen beslist gaat worden. Marcel Dekker heeft de beste kaarten in handen. Hij heeft een voorsprong van negen punten op zijn rivaal en dat betekent dat een vierde positie hem voldoende punten oplevert om zich opnieuw kampioen van de Mazda MX-5 Cup te mogen noemen. Finisht hij op een lagere positie dan vierde, dan wordt de situatie anders. Voor Niels Langeveld geldt dat hij vol voor de overwinning moet gaan, liefst met ook de snelste raceronde. De kans daarop is groot, want Langeveld is op Assen altijd zeer sterk. Maar zelfs dan is hij afhankelijk van wat Dekker doet.

De volgorde van de uitslag van de kwalificatie van zaterdag bepaalt de startopstelling voor deze beslissende laatste race van dit seizoen. Niels Langeveld staat op de poleposition. De Sassenheimer weet wat hem te doen staat. Voor Sam Jongejan geldt dit zeker ook. Het 17-jarige talent uit Zoetermeer aast op zijn eerste overwinning in dit debuutjaar en is nog vol in de slag om de derde plaats overall en de titel in de Junior Cup. Zijn grootste tegenstander daarin Dominique Kraan start vlak achter hem op een derde plaats. Marcel Dekker start vanaf een voor hem zo belangrijke vierde positie.

Niels Langeveld valt in het doven van de lichten en schuift gelijk van zijn poleposition aan de tribunekant naar de muur aan de pitskant. Ook Jongejan heeft een prima start, daarachter gaan ze driedik richting Haarbocht. Laura van den Hengel schuift spectaculair door het grind van van de Ruskenhoek, maar kan gelukkig verder.

Na de eerste ronde heeft Sam Jongejan de koppositie overgenomen van Niels Langeveld. Een ronde later zijn de rollen alweer omgedraaid. Marcel Dekker wint een plaats en gaat zich bemoeien in de strijd met de twee koplopers. Laszlo van Houwelingen rijdt rond op een prachtige vierde plaats, gevolgd door Frenk Vollebrecht die voor zijn vele gasten prima voor de dag komt. Dominique Kraan is teruggezakt naar een zesde plaats met Toine Kreijne en Jordy van der Eijk op de plaatsen daarachter.

Sam Jongejan is in Madijk langs Langeveld gegaan, maar ging daarmee even buiten de baan en moet zijn positie teruggeven, wat hij onmiddellijk doet. Niels Langeveld op één met vak daarachter Sam Jongejan en Marcel Dekker. Je kunt je klok erop gelijk zetten, maar halverwege de wedstrijd komt hij toch weer stiekem naar voren.

Dominique Kraan verbetert zich naar de vierde plaats maar heeft inmiddels toch een achterstand van bijna 4 seconden opgelopen op het trio voorin. Marcel Dekker pakt Sam Jongejan in de Veenslang en gaat op deze manier in een zetel naar de titel. Maar het blijven Mazda-races, alles is pas zeker als de finishvlag is gevallen.

Laszlo van Houwelingen en Toine Kreijne raken elkaar in de Haarbocht, waardoor Kreijne spint maar met enige vertraging zijn weg weer kan vervolgen. Van Houwelingen zoekt de pits op om zijn Mazda na te laten kijken. Het is stuivertje wisselen voor de koppositie. Dekker pakt kortstondig de kop maar Langeveld herstelt dit snel.

Dominique Kraan heeft het grote gat helemaal dicht gereden en passeert Sam Jongejan voor de derde positie. Er ontstaat een kopgroep van vier auto’s waarin nog van alles kan gebeuren. Hoe langer de race duurt hoe meer Dominique Kraan op stoom komt. Eerst haalt hij Dekker in om vervolgens de koploper Niels Langeveld voor de kop te passeren. Heel slim gaat Jongejans mee in de slipstream en pakt de tweede plaats achter Kraan. Langeveld zakt terug naar plaats drie met daarachter de nog verder teruggezakte Dekker op vier.

Niels Langeveld moet zijn kansen voor de titel nog bewaken en pakt de twee koplopers in de GT bocht. Zoals de stand nu is wordt Dekker toch kampioen met zijn vierde plaats. Ook de strijd tussen de twee Junior Cup kemphanen nadert zijn hoogtepunt. Sam Jongejan haalt Dominique Kraan in voor de tweede plaats. De verschillen zijn minimaal. Marcel Dekker moet uitkijken voor de snel dichterbij komende Jordy van der Eijk op een vijfde plaats. De kopgroep wordt vergroot naar vijf strijders.

Ook Frenk Vollebregt laat hier even zien wat racen is. De debutant heeft maar een paar seconden achterstand op Van der Eijk.

Dominique Kraan passeert Sam Jongejan voor de tweede plaats. In de Haarbocht spint Sam Jongejan na een touché met Kraan in de rondte, weg kansen voor een hoge notering. De wedstrijdleiding bekijkt gelijk de situatie. Jongejan stuurt naar binnen waar Dominique Kraan zat, die geen kant op kan en dus volgt er geen straf.

De laatste ronde loopt. Marcel Dekker verdringt Kraan van de tweede plaats. De toeschouwers zitten gereed in de Geert Timmerbocht voor alweer een spannende apotheose. Dekker komt in de Ramshoek nog naast Langeveld, maar kan er niet voorbij.

Langeveld wint de wedstrijd voor kampioen 2022 Marcel Dekker.

Dominique Kraan pakt de derde plaats en pakt daarmee de derde plaats in de eindstand en de titel in de Junior Cup.

Jordy van der Eijk is de laatste van de overgebleven kopgroep en wordt keurig vierde, gevolgd door Frenk Vollebregt die als teamgenoot van Marcel Dekker een prachtig weekend meemaakt. Zesde eindigt de ongelukkige Sam Jongejan die dit seizoen buiten de prijzen valt, maar toch tevreden kan zijn over zijn debuutjaar.