Mazda MX-5

Het startveld groeit

17:28 07-03-2022

Zoals het er nu naar uitziet zullen er komend seizoen maar liefst 24 Mazda’s MX-5 aan de start verschijnen. De klasse met de spannendste gevechten en de meeste positiewisselingen aan kop gaat daarmee ongetwijfeld opnieuw een prachtig seizoen tegemoet. Tijdens de testdag op Circuit Zolder waren er al vele nieuwe gezichten te zien. We stellen er vast een paar voor.

Lisette Grinwis
Lisette Grinwis heeft het racevirus niet opgelopen, maar is ermee geboren. Na de nodige ervaring te hebben opgedaan in karting debuteerde de nu 16-jarige jongedame vorig jaar in de Ford Fiesta Sprint Cup. Dat zij snel is bewijst ze niet alleen op de baan, maar ook in het schakelen. Komend seizoen stapt ze namelijk al over naar de Mazda MX-5 Cup.

“Ik heb het vorig seizoen erg naar mijn zin gehad, want de Ford Fiesta Sprint Cup is echt een hele leuke en competitieve klasse. Een achterwiel aangedreven auto past echter beter bij mij en de Mazda MX-5 is dan ook de ideale opvolger. Ik heb vandaag op Zolder meteen enorm genoten van deze auto, hij is me echt op het lijf geschreven,” is Lisette enthousiast. ”Ik heb vorig jaar de Mazda-races gezien en die waren stuk voor stuk ontzettend spannend, met strijd door het hele veld heen. Ik hoop in de gevechten in het middenveld mee te kunnen strijden.”

Lisette komt dit seizoen uit voor het team Polyparts van Patrick Mertens, die al sinds 1987 actief is in de rallycross & autosport. Mogelijk komt Polyparts dit seizoen met een tweede Mazda MX-5.

Jordy van der Eijk
Ook Jordy van der Eijk komt uit de karting. De 20-jarige coureur werd te groot en zwaar voor de 2-takt Rotax senioren en wilde graag gaan racen. Na een test op Circuit Zandvoort wist hij meteen dat de achterwiel aangedreven Mazda MX-5 zijn volgende racer ging worden.

“Ik kende circuit Zolder nog niet, dus ik ben het tijdens deze testdag rustig aan het opbouwen om de auto en de baan te leren kennen. Voor mij is alles nieuw, ook het omgaan met data. Super interessant, maar er komt natuurlijk wel een hoop tegelijk op je af. Ik wil mee gaan strijden in de kopgroep, dus ik wil me alles zo snel mogelijk eigen maken om alles uit de Mazda te halen dat er in zit.”

Jolien De Busschere
Jolien De Busschere is de tweede dame tijdens de testdag op Zolder, maar zij komt deze dag helaas nog niet in actie. De 25-jarige jongedame uit het Belgische Essen, vlak naast de Nederlandse grens bij Roosendaal, popelt om te gaan racen.

“Alles is voor mij helemaal nieuw. Ik heb net de raceopleiding gevolgd bij Johan Kraan en kan pas volgende week mijn licentie-examen doen. Ik kocht vorig jaar een Mazda MX-5 straatauto en was daarover zo content dat ik eens ging kijken naar de races. De spanning vond ik geweldig, de strijd door het hele veld is spectaculair. Ik heb 220 bedrijven aangeschreven om mij te gaan sponsoren en besloot om mijn droom waar te maken. Ik heb niet echt een doelstelling, wil gewoon erg graag genieten van de spanning van het racen en denk dat ik bij Johan Kraan bij het juiste team zit om veel te kunnen leren.”

Johan Kraan
Teambaas Johan Kraan ziet de Mazda MX-5 toekomst met vertrouwen tegemoet. "Er zijn 32 wagens beschikbaar en er hebben zich al 24 auto’s aangemeld, terwijl wij nog met zes mensen in gesprek zijn. Tijdens mijn eigen driedaagse cursus hebben vorige week op TT Circuit Assen 18 rijders hun EU licentie behaald en vanuit die groep komen er ook nog een paar coureurs uit voort. Mijn zoon Dominique heeft zijn budget nog niet voor het gehele jaar rond en is in gesprek met diverse sponsors, maar hij komt zeker bij de openingsraces begin april op Zandvoort aan de start".