Mazda MX-5

Daan de Graaff de snelste in de kwalificatie

12:30 06-07-2024

Het wordt weer spannend vanmiddag. De onderlinge verschillen in de kwalificatie zijn minimaal met de eerste acht Mazda’s binnen één seconde. Daan de Graaff verschalkt in de kwalificatie de in de slotfase oprukkende András Király en zijn broer Timo voor de poleposition. Voor de eerste wedstrijd van vanmiddag, waar de eerste tien uit de kwalificatie worden omgedraaid, betekent dit dat de Luxemburger Thierry Glaesener van het Polypart Rent team vanaf de beste positie van start mag gaan.

In Zandvoort regent het hard deze zaterdagochtend. Na een redelijke ochtend op Circuit Zolder begint het ook hier flink te spetteren. We zitten vlak voor de 20 minuten durende kwalificatie voor de BetCity Mazda MX-5 Cup. Na vier overwinningen is Timo de Graaff “The man to beat”. De BetCity-rijder heeft in de strijd voor de titel een voorsprong genomen van 16 punten op routinier Marcel Dekker en 30 punten op Jordy van der Eijk.

De kwalificatie wordt als een wet track doorgegeven. Iedereen mag zijn bandenkeuze zelf bepalen. Marcel Dekker glibbert door de eerste paar bochten en gaat, waarschijnlijk nog op slicks, van de baan. Al slingerend ontdoet de ervaren rijder zich van het grind voordat hij weer op de baan komt. Timo de Graaff kegelt een pilon om in de Boutsen chicane en zorgt voor een kortstondige full course yellow.

De strijd om de snelste tijd is nog even een tombola. De een na de andere rijder meldt zich bovenaan de lijst. Na de helft van de strijd om de chrono’s meldt Marcel Dekker zich bovenaan, gevolgd door de broers Timo en Daan de Graaff.

Timo de Graaff lost Dekker af, maar ook Delano de Ketele voelt zich lekker op zijn thuiscircuit met een derde positie.

Leon van Verseveld, András Király en Jordy van der Eijk melden zich bovenaan maar kunnen niet aan de tijd van Timo de Graaff komen. Daan de Graaff verdringt zijn broer Timo en pakt de snelste tijd, maar het verschil is minimaal. De verschillen tussen de eerste zeven blijft binnen een seconde.

In de slotfase komt Király nog opzetten en verbetert zich naar de tweede plaats, voor Timo de Graaff, Leon van Verseveld, Jordy van der Eijk en Delano de Ketele. Marcel Dekker blijft hangen op de zevende plaats, voor Wouter Jansen en Bas Visser die vanmiddag, na de omgekeerde grid van de eerste tien, vanaf de eerste rij gaat starten. Naast Jansen pakt tiende rijder Thierry Glaesener de poleposition voor race één.