Circuitdag

Grote belangstelling bij VRM-testdag op Circuit Zandvoort

11:11 14-02-2023

Een overvolle pitstraat van Circuit Zandvoort maakte duidelijk dat de VRM-testdag een schot in de roos was. Diverse teams hadden zich op zondag 12 februari in Zandvoort verzameld om nieuwe rijders kennis te laten maken met de autosport. Met name het aantal jonge karters dat de sprong naar de autorensport wil maken is opvallend groot. Voor een aantal van hen waren het zelfs de eerste meters in een echte raceauto.

Na eerdere edities op TT Circuit Assen was het op 12 februari de eerste keer dat CM.com Circuit Zandvoort gastheer was van de VRM-testdag. Niet zo gek dat er veel jonge rijders aanwezig waren, aangezien de Ford Fiesta Sprint Cup bedoeld is als opstapklasse en de Mazda MX-5 Cup een mooie eerste of volgende stap kan zijn. Er waren dan ook veel gespannen koppies en wat nerveus ronddrentelende ouders te zien in de pitboxen die door de teams uit de klassen van Dick van Elk werden bevolkt. De eerste snelle meters toverden echter al vlot een lach van oor tot oor op de gezichten van de jonge rijders. Bij terugkomst in de pits waren de reacties zonder uitzondering positief. 

Riemer Blonk was al vroeg op de zondag aan de beurt voor zijn test met de Mazda MX-5. De 14-jarige rijder kart al meerdere jaren op hoog niveau en beschikt na een goed afgelegd examen ook al over een testlicentie.

“Riemer heeft al op diverse circuits met BMW’s gereden en dat in combinatie met zijn kartervaring maakte dat het verantwoord was om in de achterwiel aangedreven Mazda te stappen. Hij vond het niet alleen ontzettend leuk, maar reed ook meteen nette tijden. Hij wordt pas in november 15, dus aan wedstrijden deelnemen zit er dit jaar nog niet in. We concentreren ons dan ook nog op de karting en gaan daarnaast veel meters maken op trackday’s en andere dagen waar hij op het circuit kan trainen. Zo komt hij goed voorbereid wellicht in 2024 richting de Mazda’s. De autosport is zelfs meer dan een passie voor hem, hij doet er alles voor”, aldus zijn meegenietende vader.

Bij Team PolyParts van Patrick Mertens was het de hele zondag druk met geïnteresseerde rijders. Veel jongeren die nieuwsgierig waren naar de Mazda MX-5 en onder de indruk zijn van de altijd spannende races die zij op TV gezien hebben. PolyParts is al enkele jaren met veel succes actief voor Filip Wojtowicz en hoopt komend seizoen met meerdere Mazda’s aan de start te verschijnen.


 
Delano De Ketele, uit Wetteren in Oost-Vlaanderen, is er komend seizoen zeker bij. De 17-jarige Delano heeft drie jaar ervaring in karting en dat ging erg goed. Hij werd in zijn eerste jaar direct kampioen bij de senioren. Ook de jaren daarna behaalde hij vele successen in de schakelkarts en nu is hij klaar om de overstap naar de autosport te maken. Na eerdere testen op Circuit Jules Tacheny in het Belgische Mettet en op Circuit Zolder maakte Delano deze testdag ook kennis met Circuit Zandvoort. In zijn splinternieuwe Sleepworld Mazda MX-5 wil de jonge coureur in zijn eerste jaar veel leren, om zich vervolgens in zijn tweede seizoen in de titelstrijd te kunnen mengen. Zijn resultaten tijdens de testdag waren in elk geval veelbelovend en zijn vader was dan ook tevreden.


 
De 19-jarige Remco Baan uit Rijssen in Overijssel behaalde na vier jaar karting op Circuit Zandvoort zijn racelicentie. Dat was ook zijn enige ervaring in een auto, maar hij wist wel direct dat de autosport en dan met name de Mazda MX-5 Cup als het even kon zijn volgende carrièrestap moest worden.

Remco is student Automotive Engineering en als het hem lukt om te gaan racen zal hij zoveel mogelijk zelf willen doen. In zijn studie is hij gericht op Hydromotive auto’s, waarvoor hij zelf een mooie toekomst voorziet. Dit is een elektrisch voertuig, waarin de batterij is vervangen door een waterstoftank en een brandstofcel. Studententeams van diverse Hogescholen organiseren races om met een klein vermogen zo efficiënt mogelijk te rijden.


 
Wesley Eckhardt uit Spijkenisse volgt eveneens de studie Automotive Engineering. Hij zit nu op de Hogeschool Rotterdam in zijn tweede van in totaal vier jaar en is zeer geïnteresseerd in design, met name het verbeteren van een chassis. De 20-jarige Wesley heeft twaalf jaar kartervaring, waarvan de laatste vijf jaar outdoor.

Hij werd tweemaal kampioen in de klasse GK4 en wil nu de stap naar de autosport maken. Via het KNAF Magazine las hij over deze testdag en samen met zijn vader, die hem altijd vergezelt, kwam hij naar Zandvoort. Deze dag maakte hij zijn eerste meters in de Mazda MX-5 en zoals hijzelf aangaf smaakt dat naar meer.  

De ervaren Laurens de Wit zorgde samen met onder andere Max de Bruijn voor de nodige begeleiding van de jonge rijders.

Alles bij elkaar heel veel opgetogen rijders en tevreden gezichten op een gelukkig droog Circuit Zandvoort.