Supercar Madness Finaleraces op TT Circuit Assen

Wordt het Sam Jongejan of toch Lorenzo van Riet?

15:24 24-10-2023

Wordt het weer zo’n zenuwslopend weekend tijdens de beslissende Supercar Madness Finaleraces op TT Circuit Assen? Wie pakt de titel in de BetCity Mazda MX-5 Cup 2023 en wie wordt de opvolger van Marcel Dekker, die de laatste twee seizoenen op zijn naam schreef? Twee rijders zijn overgebleven in de titelstrijd. Er kan gewed worden op de beide jonge rijders Sam Jongejan of Lorenzo van Riet.  Het onderlinge verschil tussen de beide kemphanen bedraagt maar zes punten in het voordeel van Jongejan. Ook in het Junior kampioenschap zijn de jonkies aan elkaar gewaagd. Jongejan leidt daarin met slechts één schamel puntje. De toeschouwers weten de weg al te vinden. De ontknoping gaat gewoon weer in de laatste ronde en in de laatste Geert Timmer chicane plaatsvinden. We zijn op weg naar alweer een hele spannende apotheose.

Na zijn eerste emotionele overwinning op het Circuit van Zandvoort bleef een tweede winst nog even uit voor Sam Jongejan. Hij sprokkelde wel de nodige punten binnen, maar na een weekend vol pech op het Circuit van Zolder moest hij Lorenzo van Riet voor zich dulden. Voor het oog van zijn sponsors kwam tijdens Jack’s Racing Day half augustus de ommekeer. Met twee overwinningen steeg de 18-jarige coureur uit Zoetermeer naar de koppositie. Zandvoort werd weer een ander verhaal.

Met veel bravoure vertelde Lorenzo van Riet vooraf dat hij zeker twee wedstrijden zou gaan winnen. Met een derde en eerste positie zat de Ferry Monster Autosport-rijder niet ver van zijn voorspelling en hij ging, mede door het crashen na materiaalbreuk van Jongejan, als koploper naar Spa-Francorchamps. Daar pakte Sam Jongejan de dubbelslag en verloor Lorenzo van Riet kostbare punten.

Vooral de tweede dominante wedstrijd van Jongejan maakte veel indruk. TT Circuit Assen gaat de beslissing geven, maar we weten zeker dat zowel Lorenzo van Riet als Sam Jongejan er alles aan gaan doen om de titel binnen te halen.

Routinier Marcel Dekker, al driemaal kampioen in deze klasse, kende een wisselvallig seizoen. Zijn winst op het Circuit van Zandvoort, gestart vanaf een elfde plaats, liet weer eens zien dat hij het racen nog lang niet verleerd is. Dit seizoen moet hij toch de jeugd voor laten gaan en zijn achterstand op koploper Jongejan is een onoverbrugbare 42 punten.

Op een vierde plaats in de tussenstand vinden we Timo de Graaff, die door zijn dubbelslag tijdens het eerste weekend op Spa veel indruk maakte, maar door pech zijn opmars moest laten varen. De BetCity by Tachyon-rijder heeft met 133 punten acht punten achterstand op Dekker.

Vijfde in de tussenstand staat onze zuiderbuur Filip Wojtowicz, die wellicht op wat meer had gehoopt dit seizoen. De Polyparts Rent-rijder heeft een achterstand van 10 punten op Timo de Graaff. Daarachter vinden we Jordy van der Eijk terug met 115 punten. Dit seizoen behaalde hij twee overwinningen, op Zandvoort en Circuit Zolder, maar hij behaalde ook veel mindere resultaten.

Datzelfde kan gezegd worden voor Laszlo van Houwelingen, die veel in de kopgroep te vinden was, maar eigenlijk één motto heeft namelijk ‘Gas is alles’, waardoor hij af en toe te veel risico nam.

Een rijder voor de toekomst is Leon van Verseveld, die steeds sneller rond gaat. De Dekker Racing-coureur maakte indruk in de tweede wedstrijd in Zandvoort waar hij een derde podiumplaats haalde, maar hij moet rekening houden met Delano de Ketele op vier punten achterstand en de jonge Maikel Schilders op tien punten.

Laatstgenoemde liet na zijn vervelende crash in de zaterdagrace op Assen zien uit het echte racehout gesneden te zijn en rijdt regelmatig in de top vijf.

Aanstaande vrijdag begint het voor de BetCity Mazda MX-5 Cup met twee vrije trainingen. Een 20 minuten durende  kwalificatie, die om 11:00 uur zaterdagochtend begint, moet voor de startopstellingen zorgen voor beide races. De eerste wedstrijd van 30 minuten start rond 15:10 uur. De omgedraaide volgorde van de eerste tien uit de kwalificatie maken de eerste vijf rijen vol. Op zondag, in de volgorde van de kwalificatie, gaat om 12:20 uur de tweede wedstrijd van start. Als er geen gekke dingen in de zaterdag wedstrijd zijn voorgevallen wordt dan de nieuwe kampioen bekend. Let dit weekend op de Geert Timmer chicane!

Kaarten zijn te bestellen via https://www.finaleraces.nl/assen-2023/supercar-madness-finaleraces. Uitgebreide videoverslagen van deze beslissende races in de BetCity Mazda MX-5 Cup worden op zondag 17 december door RTL7 uitgezonden in het TV-programma Autosport NL.