Kwalificatie Mazda MX-5 Cup

Gebroeders De Graaff verrassen in natte kwalificatie op Assen

12:29 28-10-2023

De broers Timo en Daan de Graaff verrassen met een één twee klassering in de laatste kwalificatie van dit seizoen. Timo de Graaff is al snel bovenaan de lijst te vinden en in de slotfase sluit zijn broer Daan aan in de kop. Lorenzo van Riet vecht zich vanaf een vijfde plaats terug naar een derde plek, gevolgd door Leon van Verseveld en Sam Jongejan die op slicks niet aan de toptijden kan komen. Jordy van der Eijk mag vanmiddag door zijn tiende plaats de eerste race vanaf de poleposition beginnen.

Het is grauw en kil op TT Circuit Assen en een lichte motregen zorgt voor een vochtig wegdek. De beslissende kwalificatie van de Mazda MX-5 Cup staat op het punt van beginnen. Sam Jongejan heeft zes punten voorsprong op zijn grote concurrent Lorenzo van Riet. Beide rijders zijn nog super relaxt voor de tijdsessie en de twee kemphanen vinden het totaal geen probleem om nog samen op de foto te gaan. De onderlinge verstandhouding tussen de rijders is prima en dat is een extra pluspunt voor deze competitieve klasse.

Na wat vertraging door het schoonvegen van de baan gaan de Mazda’s even na elf uur de baan op voor hun 20 minuten durende strijd tegen de klok. De eerste tien uit de kwalificatie worden voor de eerste wedstrijd van vanmiddag omgedraaid. Morgenmiddag volgt de tweede race in de volgorde van de kwalificatie. De jonge Maikel  Schilders is er dit weekend niet meer bij. In de beginfase van de eerste vrije training van vrijdag vloog de IL Motorsport by Fontys rijder van de baan in de Stekkenwal. De Mazda had voorschade, wat niet meer ter plekke kon worden gerepareerd.

Gelijk na aanvang van de sessie is er code rood. John Hoogland staat vast in het grind van de eerste Haarbocht en moet er worden uitgesleept. Bij een kwalificatie wordt de tijd gelijk stop gezet. Met nog 17 minuten te gaan wordt de kwalificatie hervat.

Lorenzo van Riet zet de snelste tijd op het scherm gevolgd door Filip Wojtowicz en Daan de Graaff.

Daarna meldt Timo de Graaff zich bovenaan, maar hij wordt gelijk door Sam Jongejan naar de tweede plaats gedrukt. Wojtowicz splitst het tweetal. Hoe langer de kwalificatie duurt, hoe sneller de baan wordt.

Wederom meldt Timo de Graaff zich bovenin de ranglijst gevolgd door Jongejan en Wojtowicz. Wouter Jansen is de eerste die het op slicks aandurft. Marcel Dekker rijdt in de Haarbocht ver buiten de lijntjes en ontwijkt de grindbak maar net. Lorenzo van Riet is teruggezakt naar een vijfde plaats.

Wederom een code rood en opnieuw John Hoogland die er af stuitert, nu in de Ruskenhoek. De Mazda staat achterstevoren in het grind maar wordt snel weer losgetrokken. Gedurende de code rood wisselen een aantal rijders nog naar de slicks. Met nog 5 ½ minuut op de teller worden de Mazda’s weer losgelaten. Maximaal twee snelle rondjes zijn nog mogelijk.

In de slotfase werkt Daan de Graaff zich naar de tweede plaats achter zijn jongere broer Timo. Lorenzo van Riet verbetert zich naar de derde plaats, gevolgd door Leon van Verseveld en de teruggezakte Sam Jongejan.

Deze volgorde in de top vijf verandert niet meer. Filip Wojtowicz eindigt als zesde voor Delano de Ketele, Marcel Dekker. Wouter Jansen en Jordy van der Eijk mogen als 9e en 10e vanmiddag vanaf de eerste rij vertrekken.