Race 2

Filip Wojtowicz wint fraaie tweede race in de Ardennen

18:27 17-07-2022

De wedstrijd kwam wat langzaam op gang door diverse incidenten op de baan, maar de laatste ronden lieten met prachtige ‘close racing’ weer zien waarom deze klasse zo geliefd is. De ene na de andere inhaalmanoeuvre zorgde voor een constante wisseling in de volgorde. De onaantastbaar geachte Marcel Dekker liet zich in de ultieme slotfase echt verrassen door zijn jongere collega’s en werd van het podium afgereden. Filip Wojtowicz won terecht deze wedstrijd met een minimale voorsprong van 0.723 seconde op een opgejaagde Sam Jongejan, die Dominique Kraan en Marcel Dekker nipt voorbleef. Fraaie autosport zoals het bedoeld is.

Op deze fraaie Spa Euro Race dag vertrekken de Mazda’s in de middag voor hun laatste race op Spa-Francorchamps. Geen omgekeerde startopstelling dit keer, maar gewoon de volgorde die in de kwalificatie is bepaald. Wie stopt Marcel Dekker is de vraag. De ervaren rijder wist vanochtend vanaf een tiende startpositie de eerste race al op zijn naam te schrijven en mag nu zelfs vanaf de beste positie de race beginnen. 

Vanochtend weer alle pech voor András Király die voor de zoveelste keer zijn Mazda, met een motor die in de noodloop schoot, in de pits moest parkeren. Ook Sam Jongejan zat vanochtend in de hoek waar de klappen vielen. De jongeman uit Zoetermeer zag een zeker gat bij het naderen van de Busstop, maar had niet gerekend op Király die voor hetzelfde gat ging. Jongejan schoof naar links waar hij de ongelukkige Laszlo van Houwelingen tegenkwam met schade voor beide tot gevolg. 

Pim van Riet haalde vanochtend eveneens de finish niet vanwege een kapotte versnellingsbak. Een nieuw exemplaar werd door het team van Johan Kraan tussen de twee races gemonteerd. Ook pech voor Dominique Kraan die tijdens de kwalificatie een storing kreeg aan de motor. Tot diep in de nacht waren de monteurs bezig om een kapotte bak te wisselen. “Trots op mijn mannen,” vertelde teambaas Johan Kraan. “Om half vijf stoppen en om acht uur weer paraat staan. Grote klasse.”

Ondanks de prima start van Dekker richting Eau Rouge zijn het toch András Király en Filip Wojtowicz die op het lange rechte eind richting Les Combes Dekker verschalken. Sam Jongejan volgt als vierde gevolgd door Toine Kreijne en Jordy van der Eijk. De vijfde plaats op de grid blijft leeg. Simon Sikhart moet helaas zijn wagen aan de kant houden.

Net als in de eerste wedstrijd van vanochtend zorgt een crash van één van de Fiesta’s uit een andere serie voor een code rood. In de originele startopstelling mag het veld het opnieuw proberen, met Dekker op pole en Király naast hem, maar nu in een race over 25 minuten. 

Grote paniek bij András Király op de eerste rij. Hij krijgt zijn auto niet aan de praat. Al zwaaiend waarschuwt hij zijn collega’s. De start wordt afgeblazen en een nieuwe opwarmronde volgt waarbij Király gewoon weer aansluit maar vanwege het veroorzaken van de onderbreking door de wedstrijdleiding moet starten uit de pits. Király komt wel de pits in, maar moet de strijd staken.

Marcel Dekker heeft een raketstart en pakt gelijk een flink aantal wagenlengtes op zijn collega’s. Alleen Wojtowicz weet nog enigszins in zijn spoor te blijven met Sam Jongejan kort daarachter. Deze wedstrijd komt maar niet op gang. Eén van de Ford Fiesta’s crasht bovenop de Raidillon en zorgt opnieuw voor een onderbreking. Een virtual safety car zorgt voor de rust om de wagen weg te takelen.

Met nog 14 minuten te racen worden de Mazda’s weer los gelaten. Hopelijk duurt de strijd op de baan nu wat langer. Lisette Grinwis en Tom Kuiper gaan er spinnend vanaf boven op Raidillon. Beide kunnen gelukkig door. Aan de kop van het veld heeft Marcel Dekker een kleine voorsprong op Filip Wojtowicz, die echter Sam Jongejan in Les Combes voorbij ziet schieten en een plaats verliest. Ook Pim van Riet komt met de nieuwe versnellingsbak in zijn Mazda opzetten en stijgt naar de vierde plaats gevolgd door teamgenoot Dominique Kraan. De monteurs hebben een puike klus gedaan. 

Wojtowicz pakt de kop over in Les Combes en verwijst Dekker naar de tweede plaats, die dit natuurlijk niet zo maar laat gebeuren en de koppositie weer overneemt. De eerste vijf  wagens zitten heel dicht bij elkaar en wisselen elkaar steeds sneller af. Sam Jongejan verdringt Wojtowicz naar de derde plaats. Lars van ’t Veer zit eindelijk op de plaats waar hij aan het begin van het seizoen graag wou zitten en mengt zich vooraan in de kopgroep.

De laatste ronde gooit de volgorde weer helemaal in de war. Filip Wojtowicz wint deze spannende race voor Sam Jongejan, die naar zijn eerste podium rijdt op de baan waar het voor hem allemaal begon. Van een crash in de eerste vrije training vorig jaar naar een tweede plaats in de rangschikking van deze race op Spa. Over een stijgende lijn gesproken.

Dominique Kraan pakt de derde podiumplaats bijna als een duveltje uit een doosje. Alle narigheid is gelijk verdwenen na alle problemen in de kwalificatie en eerste race.

De onaantastbaar geachte Marcel Dekker valt met een vierde plaats buiten het podium. Iedereen kan nog winnen in deze cup en dat maakt het racen bij de Mazda’s zo mooi.

Lars van ’t Veer pakt uiteindelijk een schitterende vijfde plaats. De aanhouder wint, na ongelukkige tijden komt er altijd weer wat positiefs. Drie wagens van Johan Kraan Motorsport bezetten de plaatsen 6, 7 en 8. Pim van Riet kwam er nog heel dichtbij maar moest de laatste ronden wat toegeven.

Daarachter Laszlo van Houwelingen die na zijn ongelukkige uitstap van vanochtend en wat laat uitlijnwerk aan zijn wagen naar een zevende plaats rijdt, maar vanwege contact na afloop van de race twee plaatsen wordt teruggezet. 

Weer een fraaie wedstrijd van de Mazda’s die we weer zien tijdens de Jack’s Racing Day op TT Circuit Assen op 6 en 7 augustus aanstaande.