Mazda MX-5

Marcel Dekker pakt de winst op Spa-Francorchamps na een beladen race

11:06 17-07-2022

In een incidentrijke eerste wedstrijd weet de ervaren Marcel Dekker, ondanks een code rood en een virtual safetycarperiode, onder druk van Toine Kreijne, de eerste Mazda MX-5 race op Spa-Francorchamps op zijn naam te schrijven. Gekomen van de tiende startpositie laveerde de Dekker Racing coureur snel naar de bovenste positie om die niet meer af te staan. Toine Kreijne wordt tweede, gevolgd door Filip Wojtowicz, die na flinke gevechten de laatste podiumplaats voor zich opeist.

Het is race zondag voor de Mazda MX-5 Cup op Spa-Francorchamps met vandaag twee races. Het is nog vroeg in de ochtend, maar de temperatuur is inmiddels toch al gestegen tot 24 graden. Het wordt een hete dag in de Ardennen. De spanning stijgt ook bij de deelnemers van de cup die als eerste wedstrijd vandaag de Spa Euro Race mogen aanvangen.

Tom Kuiper uit de Gold Cup voor rijders boven de 40 jaar mag door zijn tiende tijd in de kwalificatie door de omgekeerde grid, de eerste race vanaf poleposition beginnen met naast hem de jonge Jordy van der Eijk. De snelste rijders van gisteren Marcel Dekker en András Király starten vanaf een tiende en negende positie en maken zich gereed voor een inhaalrace. Datzelfde geldt voor Dominique Kraan, die tijdens de kwalificatie een te korte tijd had om alle sectoren goed aan elkaar kon knopen en de beide races van een elfde positie moet aanvangen.

Tom Kuiper is iets te traag weg na het doven van de lichten en wordt gelijk ingehaald door Jordy van der Eijk die de kop neemt op weg naar La Source. Ook derde man Pim van Riet is beter weg dan Kuiper. Zij aan zij duelleren de twee richting Eau Rouge waarbij Van Riet de tweede plaats pakt. Toine Kreijne, gestart vanaf de vierde plaats, is goed onderweg en pakt de tweede positie af van Van Riet. Kuiper zakt terug naar een zesde plaats en moet Marcel Dekker, die doorgestoten is naar de vierde plaats en Filip Wojtowicz voor zich dulden.

Het gevecht duurt echter niet lang. Drie deelnemers uit de Ford Fiesta cup, die iets later achter de Mazda’s zijn gestart, komen met elkaar in botsing in de bochtencombinatie van Les Combes. De baan is verspert en de wedstrijdleiding kan niet anders beslissen dan een code rood en de race wordt gestopt.

Als alles weer is opgeruimd volgt een herstart in de volgorde van de originele startopstelling, weer met Tom Kuiper op pole en Jordy van der Eijk daar naast. Marcel Dekker kan weer helemaal opnieuw beginnen vanaf de tiende startplaats. De wedstrijd is ingekort tot 25 minuten. Na een nieuwe opwarmronde wordt de race opnieuw gestart.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen voor Tom Kuiper, die nu wel goed weg is, maar na de Raidillon op weg naar Les Combes Toine Kreijne toch voor zich moet dulden. Marcel Dekker kent opnieuw een prima start en haalt voor Les Combes een hele groep rijders in, die achter elkaar rijden en schiet door naar de vierde plaats, om een aantal bochten verder Kuiper en Van der Eijk terug te verwijzen. Nog dezelfde ronde pakt Dekker de leiding over van Kreijne.

De Mazda’s van Laslo van Houwelingen en Sam Jongejan hebben contact in Blanchimont. Zij komen beide naast de baan, gaan te hard de Busstop chicane in maar weten met kunst en vliegwerk de auto toch weer op het asfalt te krijgen. Ze verliezen echter wel posities. Sam Jongejan komt even later de pits in. Vooraan heeft Dekker het toch niet zo gemakkelijk als gedacht.

Toine Kreijne, de van de negende positie gekomen András Király en Jordy van der Eijk zitten vlak achter de Dekker Racing coureur. De verschillen zijn minimaal. Pim van Riet valt uit met problemen met de versnellingsbak.

Nadat een Fiesta coureur stil komt te staan bij het begin van het rechte stuk worden de rijders afgeremd door een virtual safetycarperiode. Sam Jongejan komt uit de pits, maar strandt in Bruxelles met een afgebroken wiel, waarschijnlijk opgelopen na zijn contact met Van Houwelingen.

Het startveld zit compact bij elkaar en met nog een kleine vijf minuten wordt deze wedstrijd beslist door een korte sprintrace. Toine Kreijne pakt brutaal de kop over van Marcel Dekker, maar dat is van korte duur.

Dekker herpakt zich en krijgt te maken met Jordy van der Eijk, die zich prima manifesteert in de kopgroep. Király pakt kortstondig de derde plaats, maar zakt dan plotseling helemaal terug in de rangschikking en zoekt de pits op.

Het is stuivertje wisselen in de kop. Dekker krijgt wederom te maken met Kreijne, die vanaf de vierde plek twee plaatsen goed maakt. Verrassend is het toch weer Tom Kuiper die een beetje jojoot in de top zes en nu weer Wojtowicz naar de vierde plaats heeft terug verwezen.

De laatste ronde loopt als Toine Kreijne vlak achter Dekker nog een ultieme poging waagt, waarbij hij in de laatste bocht erg wijd buiten de baan moet gaan om contact te vermijden. Uiteindelijk is het toch de ervaren Marcel Dekker die deze eerste hectische wedstrijd op zijn naam schrijft voor Toine Kreijne.

Filip Wojtowicz heeft zich teruggevochten naar de derde podiumplaats voor Jordy van der Eijk en de teruggevallen Tom Kuiper. Simon Sikhart eindigt op een zesde plaats, gevolgd door Lars van ’t Veer en Laszlo van Houwelingen. Wilfred Herder en Kees Kreijne maken de top tien vol.