Voorbeschouwing

Wie pakt bij de Spa Euroraces de leiding over?

14:01 12-07-2022

Zoals gebruikelijk in de Casio Edifice Mazda MX-5 Cup doen de coureurs nauwelijks voor elkaar onder. De inmiddels beroemde Mazda-treintjes en de vele positiewisselingen maken deze merkencup ook dit seizoen weer tot publiekslieveling. Niels Langeveld leidt het klassement, maar is er tijdens de Spa Euroraces niet bij en Marcel Dekker hoeft maar vier punten goed te maken om de kop over te nemen. Verrassende derde is de jonge Sam Jongejan, die vorig seizoen op Spa-Francorchamps zijn eerste meters in de Mazda MX-5 Cup reed en daarbij direct furore maakte.

Op zaterdag 16 en zondag 17 juli mogen de Mazda MX-5 coureurs weer een weekend lang genieten van het racen op Spa-Francorchamps. De vrije trainingen, kwalificatie en beide races worden dit keer gereden samen met de Ford Fiesta Sprint Cup, die in de races op veilige afstand achter de Mazda’s zullen starten.

Het zeven kilometer en vier meter lange circuit in de Ardennen kan altijd rekenen op veel enthousiasme van de coureurs. De lengte, de hoogteverschillen, de mogelijkheden om in te halen en niet te vergeten het vaak onstuimige weer is bijna een garantie voor spannende en vooral onvoorspelbare races. De weersvoorspellingen voor komend weekend geven warm en droog weer aan, maar het blijft Spa en dus moet met alles rekening gehouden worden.

De titelstrijd is al in alle hevigheid losgebarsten. Marcel Dekker en Niels Langeveld stonden alle vier de races van dit seizoen op het podium. Dekker won tweemaal, Langeveld slechts eenmaal, maar toch gaat hij met 74 punten aan de leiding in het klassement dankzij drie tweede plaatsen. Omdat Langeveld voor komend weekend andere verplichtingen heeft moet hij lijdzaam toezien wie hem in het klassement allemaal gaan passeren. 

Marcel Dekker moet in staat worden geacht om de vier punten achterstand goed te maken en zelfs een flinke voorsprong te nemen. De tweevoudig Mazda MX-5 Cup kampioen van 2019 en 2021 is ook dit seizoen in topvorm en zal zich de kans om een voorsprong te nemen niet laten ontnemen.

Sam Jongejan is dankzij constant presteren derde in het algemeen klassement en leidt de Junior Cup. Met twee vierde en twee vijfde plaatsen heeft hij acht punten meer dan Dominique Kraan en Pim van Riet.

Kraan won de eerste race van dit seizoen op Circuit Zandvoort, maar scoorde op Circuit Zolder erg weinig punten en moet zich op Spa zien te herstellen. Zijn snelheid is doorgaans prima, maar om in de top van het klassement mee te strijden is constant presteren een vereiste. Is hij er komend weekend weer bij, dan is hij zeker titelkandidaat.

Dat geldt ook voor Pim van Riet, de nestor die gedeeld vierde algemeen staat en daarmee in de Gold Cup zijn concurrenten ruim achter zich laat. Van Riet voelt zich in de MX-5 inmiddels als een vis in het water en aast op een podium algemeen op Spa-Francorchamps.

András Király is op papier absoluut titelkandidaat. Snel in de kwalificatie, snel in de races maar hij heeft hij vaak de pech dat technische malheur succes in de weg staat. Tijdens de Zolder Superprix ging hij bijvoorbeeld in race 1 aan de leiding, maar toen de auto in noodloop kwam viel hij ver terug. Op de zesde positie met 36 punten moet hij flink scoren om zich weer tot titelkandidaat te kunnen promoveren.

Van de nieuwkomers dit seizoen is Jordy van der Eijk tot nu toe het meest succesvol. Een zevende plaats algemeen, nog voor veel ervaren rijders, is absoluut een goed resultaat voor de 20-jarige Van der Eijk.
Met een mooi veld van zo’n twintig Mazda’s MX-5 wordt het op Spa-Francorchamps zeker weer een spannende derde ronde.

Op zaterdag 16 juli staan er voor de rijders in de Mazda MX-5 Cup twee vrije trainingen van elk een half op het programma. De kwalificatie van twintig minuten begint dezelfde dag om 17.20 uur. Op zondag 17 juli start de eerste race over 35 minuten om 9.15 uur. ’s Middags om 15.45 uur is de start van de tweede race met dezelfde lengte.  

Uitgebreide videoverslagen van alle races in de Casio Edifice Mazda MX-5 Cup worden door RTL7 uitgezonden in het nieuwe TV-programma Autosport NL. De eerste uitzending is op zondag 31 juli, de herhaling is op zaterdag 6 augustus.