Mazda MX-5

Marcel Dekker de snelste. Tom Kuiper pakt pole voor eerste race

18:31 16-07-2022

Het was eigenlijk al voorbij voordat de kwalificatie goed begonnen was. Routinier Marcel Dekker, die de gehele dag al zo super relaxt op Spa aanwezig is, zette in de beginfase even aan en niemand had een antwoord op zijn gereden rondetijd. András Király  kwam nog het dichtste bij en verdrong daarbij Filip Wojtowicz buiten de top drie.

Weer een fraaie prestatie voor Sam Jongejan, die echt gas gaf toen het werkelijk nodig was en als derde eindigde. Tom Kuiper gokte en won. Hij mag dankzij zijn tiende tijd morgenochtend vroeg vanaf poleposition de eerste race aanvangen.

Vader Tom en zoon Mik Kuiper rijden omstebeurt hun raceweekenden in de Mazda MX-5 Cup. Nadat Mik op circuit Zolder de wagen mocht besturen is het nu Tom die op het uitdagende circuit van Spa-Francorchamps zijn kunsten mag vertonen. En dat deed de Team Bratwurst-coureur met verve door zich in de twee vrije trainingen in de top vijf te nestelen. “Ík heb het enorm naar mijn zin in deze auto en race lekker relaxt.  Ik heb in het verleden veel wedstrijden in de Historische racerij en in de Alfa Challenge gereden. Ik reed toen best wel wat geforceerd en heb van autosport coach Jaap van Lagen daarna heel veel geleerd hoe je de auto goed moet sturen. Ook de tips van mijn zoon hebben mij verder geholpen. Je moet bij de Mazda’s heel laat remmen en zo snel mogelijk door de bochten gaan. Best wel pittig allemaal. Heel anders dan de eerdere klassen waarin ik ben uitgekomen.”

Voor de kwalificatie hebben de coureurs slechts 20 minuten. De wagens komen op de zaterdag namiddag traag de baan op en zijn de eerste vijf minuten bezig om hun banden op te warmen. Met nog maar een kleine 14 minuten op de teller wordt er voor het eerst aangezet voor wat snelle ronden. Op een ruim zeven kilometer lange baan betekent het dat slechts een gering aantal ronden de beslissing moeten geven wie er morgen de tweede wedstrijd van de poleposition mag vertrekken. Fouten maken door track limits is eigenlijk uit den boze omdat je rondetijd daarbij wordt afgenomen.

Marcel Dekker, die al in de eerste vrije training van vanochtend uitstekend voor de dag kwam, pakt als allereerste de snelste tijd. Hij wordt gevolgd door Filip Wojtowicz en András Király.

Een ronde later neemt Király de tweede plek over achter Dekker en ook Sam Jongejan passeert Wojtowicz. Lars van ’t Veer komt in voorlaatste positie de pits in en er is al zo weinig tijd om de tijd nog te verbeteren. Pim van Riet blijft hangen op een tiende tijd, wat morgen wel voor de eerste wedstrijd de beste startplaats oplevert vanwege de reversed grid van de eerste tien. Maar de routinier neemt deze gok niet en verbetert zich naar een achtste plaats achter Toine Kreijne, Simon Sikhart, Laszlo van Houwelingen en Wojtowics op plek vier. Marcel Dekker is voordat de sessie afgelopen is al zeker van zijn zaak en zoekt de pits op. Tom Kuiper gokt en wint. Hij mag morgenochtend vroeg op de eerste rij als snelste de race aanvangen met negende man Jordy van der Eijk naast hem. Dekker blijft de snelste voor Király en Jongejan op plaats drie.